Lajme

 • Dita Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor (WDoR2019)


  Prishtinë, 15 Nëntor 2019

  E diela e tretë e muajit Nëntor, shënon Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor (WDoR2019). Këtë vit aktivitetet në kuadër të këtij përkujtimi zhvillohen me moton “Jeta nuk është një pjesë e automjetit” që ndërlidhet me Shtyllën 3 të Dekadës Globale të Veprimit. Për më tepër, kjo moto është në përputhje me temën e përgjithshme të Konferencës së 3-të Ministrore Globale mbi Sigurinë Rrugore që do të zhvillohet në Stokholm në Shkurt të vitit 2020 - "Arritja e Qëllimeve Globale 2030".

  Dita Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor shënohet me qëllim të përkujtimit të miliona njerëzve që humbin jetën në aksidentet në trafikun rrugor në mbarë globin dhe ka edhe për qëllim mbështetjen ndaj familjarëve të viktimave.

  Automjetet janë ndërtuar në atë mënyrë për t'u ofruar përdoruesve lirinë e lëvizjes dhe ndjenjën e fuqisë personale përmes shpejtësisë. Këto veti i bëjnë automjetet shumë tërheqëse por të rrezikshme. Jeta e njeriut nuk është e automjetit që mund të zëvendësohet në rast të prishjes. Pra, rreziku për t’u mbytur prej tyre, nuk është një aksesor i zëvendësueshëm: rreziku është një përbërës integral i dizajnit të tyre.

  Çdo vit, të paktën 1.3 milion vdesin dhe rreth 50 milion të tjerë plagosen rëndë për shkak të përplasjeve rrugore në të gjithë botën. Kësaj duhet t’i shtojmë edhe vdekjet e parakohshme prej 4.2 milion  të shkaktuara nga ndotja e ajrit në natyrë, shumica e të cilave shkaktohen nga ndtotja e ajrit të jashtëm . Për më tepër, dhjetëra miliona njerëz vuajnë nga sëmundjet që lidhen me ndotjet e shkaktuara pjesërisht nga gazrat e shkarkimit dhe grimcave të frenave dhe gomave.

  Këtë vit për herë të pestë edhe vendi ynë i bashkohet shteteve nga mbarë bota të cilat shënojnë Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor, ndërsa sikurse edhe viteve tjera në Kosovë aktivitetet në shkallë vendi koordinohen nga Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS”, si anëtare të FEVR-it. Aktivitetet mbështeten edhe nga partnerët e Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë. Tash e pesë vite rregullisht aktivitetet tona janë prezantuar edhe në kalendarin zyrtar të WDR-së.

  Agjenda:

  Datë: 15 Nëntor 2019, ora 18:00

  Vendi: Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Teatri Kombëtar në  Prishtinë.

  Aktiviteti: Marsh përkujtimor në këmbë nga Lagja Arbëria, rrugës Fehmi Agani deri te Teatri Kombëtar ku janë ndezur 97 qirinj në përkujtim të 97 viktimave që kanë humbur jetën në aksidente në trafikun rrugor deri më tani në vitin 2019.

 • PËR HERË TË TRETË NË KOSOVË SHËNOHET DITA EVROPIANE PA VIKTIMA NË RRUGË


  Prishtinë, 26 Shtator 2019

  Dita Evropiane pa viktima në rrugë është lansuar për herë të parë në vitin 2016 nga TISPOL-Rrjeti Evropian i Policisë Rrugore dhe që nga atëherë përkrahet nga Komisioni Evropian. Qëllim kryesor i kësaj iniciative është që asnjë person nuk duhet të vdes në rrugët e Evropës gjate kesaj dite.

  Këtë vit për herë të tretë edhe vendi ynë u bë pjesë e shumicës së vendeve Evropiane për shënimin e Ditës Evropiane pa viktima në rrugë. Kolegji Tempulli dhe AMRKS organizuan një tryezë diskutimi me përfaqësues nga Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit, Policia e Kosovës, Brigada e zjarrfikësve, Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, ekspert të trafikut nga Kolegji Tempulli dhe AMRKS.

  Koloneli i Policisë së Kosovës, Jeton Rexhepi tha se Policia e Kosovës është e gatshme të mbështesë projekte që ndikojnë në ngritjen e vetëdijes për të gjithë pjesëmarrësit që duhet t’i respektojnë rregullat e trafikut. Sipas tij, dita e sotme shënohet me 15 viktima më pak, nëse krahasohet me periudhën e njëjtë të vitit që shkoi.

  E drejtori i Kolegjit Tempulli, z. Muhamed Krasniqi tha se shifra e aksidenteve në rrugë nuk mund të bëhet zero, por numri i aksidenteve mund të zvogëlohet ndjeshëm.

  z.Fejzullah Mustafa nga Këshilli për Siguri në Komunikacionin Rrugor pranë Ministrisë së Infrastrukturës dhe Transportit tha se po punojnë për një infrastrukturë të mirë me aksidente më pak.

 • NGASJA E BIÇIKLETËS – KËNAQËSI DHE SHËNDET


  20 Shtator 2019, Prishtinë

  Dita e premte sipas planit të aktiviteteve javore në kuadër të shënimit të Javës Evropiane të Mobilitetit, ishte rezervuar për mbajtjen e aktivitetit “Ngasja e biçikletës – kënaqësi dhe shëndet”. Aktiviteti në ngasjen e biçikletave u mbajt në ora 12.00 në Sheshin Zahir Pajaziti ku i pranishëm ishte edhe N/Kryetari i Komunës të Prishtinës z. Muhedin Nushi.

  Përveç organizatorëve, përfaqësuesve të Komunës së Prishtinës, Kolegjit Tempulli, AMRKS dhe qytetarëve dashamirë të ecjes dhe çiklizmit ishin edhe nxënësit e SHFMU “Qamil Batalli” të cilët provuan shkathtësitë e tyre teknike në ngasjen e biçikletave. Poligoni së bashku me simulimin e rrugëve, udhëkryqeve dhe shenjat e trafikut ishin vendosur enkas për shënimin e këtij aktiviteti nga AMRKS-ja.

 • AMRKS DHE KOLEGJI TEMPULLI NIKOQIR TË TRYEZËS TË DISKUTIMIT "ECJA, ÇIKLIZMI DHE TRANSPORTI PUBLIK"


  18 Shtator 2019, Prishtinë

  Të mërkurën me datë 18 Shtator 2019 në ditën e tretë të shënimit të Javës Europiane e Mobilitetit që organizohet nga Komuna e Prishtinës është mbajtur tryeza e diskutimit "Ecja, çiklizmi dhe transporti publik".

  Kjo tryezë mblodhi rreth vete profesor të Kolegjit Tempulli, zyrtar të Komunës të Prishtinës, përfaqësues të AMRKS dhe aktivistë tjerë përdorues të biçikletave. Tryezën e hapi z. Krasniqi nga Kolegji Tempulli, i cili theksojë domosdoshmërinë e krijimit të një sistemi të sigurt dhe efikas për këmbësorët dhe çiklistët me qëllimin që lëvizja e tyre përveç që të jet formë praktike dhe e kënaqshme e udhëtimit të ndikojë edhe në balancimin e transportit urban në qytet. Çdo ditë hasim në probleme dhe shqetësime të qytetarëve në lidhje me sigurinë e këmbësorëve në rrugë.

  Hapësirat për ecje dhe çiklizëm, rrjedhimisht infrastrukturat ekzistuese përkatëse nuk inkurajojnë mjaftueshëmqytetarët për ecjen në këmbë ose përdorimin e biçikletës. Pjesëmarrësit tjerë në diskutim folën për aktivitetet e kësaj jave me fokus të posaçëm në promovimin e ecjen në këmbë si një alternativë e shëndetshme dhe më e preferuar kundrejt përdorimit të makinave për udhëtime të shkurtra.

 • REZULTATET NGA PYETËSORI I LANSUAR ONLINE ME QËLLIM MARRJEN E MENDIMIT TË QYTETARËVE LIDHUR ME FAKTORËT QË MUND TË KONTRIBUOJNË NË PËRMIRËSIMIN E GJENDJES AKTUALE TË SIGURISË NË RRUGË


  3 Qershor 2019

  Në kuadër të zhvillimit të aktiviteteve për shënimin e Javës së Pestë për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara, e cila këtë vit  ishte e fokusuar në udhëheqjen (lidershipin) për siguri në rrugë (SaveLIVES#SpeakUp), me datë 7 Maj 2019 në të gjitha rrjetet sociale është lansuar online pyetësori me qëllim marrjen e mendimit të qytetarëve lidhur me faktorët që mund të kontribuojnë në përmirësimin e gjendjes aktuale të sigurisë në rrugë.

  Pas grumbullimit dhe analizimit të përgjigjeve të respondentëve, më poshtë mund të gjeni rezultatet përfundimtare:

  Pjesa më e madhe e respodentëve, konkretisht 67% e tyre qarkullojnë nëpër qytet me automjet, kurse 33% qarkullojnë nëpër qytet në këmbë, me transport publik ose biçikletë.

  70% e respodentëve kanë deklaruar se mungesa e trotuareve (hapësirave) për këmbësor është pengesa kryesore gjatë lëvizjes në rrugë, kurse 30% e tyre janë deklaruar se shpejtësia e lëvizjes së automjeteve dhe mungesa e transportit publik janë pengesat kryesore gjatë lëvizjes (qarkullimit) nëpër qytet.

  87% e respodentëve njohin shumë mirë shenjat e trafikut, kurse 13% e tyre kanë deklaruar se i njohin mirë ose jo mjaftueshëm shenjat e trafikut.

  70% e respodentëve mendojnë se ka nevojë për përmirësimin e kushteve ekzistuese të rrugëve, kurse 30% e tyre kanë deklaruar se duhet të ketë prezencë më të madhe të Policisë së trafikut dhe të vendosen më shumë pengesa fizike në rrugë.

  91% e respodentëve mendojnë se në shkolla krahas lëndëve tjera mësimore duhet ligjëruar edhe lënda “Edukata dhe sjellja në trafik”.

  77 % e respodentëve mendojnë se shoferët që bëjnë transportin e nxënësve duhet ti nënshtrohen një trajnimi të posaçëm lidhur me sigurinë në transportimin e nxënësve.

  42 % e respodentëve mendojnë se ndalja e parregullt e automjetit nga ana e prindërve që bartin fëmijët e tyre në shkollë dhe anasjelltas shkakton tollovi dhe rrezikon lëvizjen e sigurtë të nxënësve në rrugë, 32% e tyre mendojnë se prindërit që bartin fëmijët në shkollë dhe anasjelltas nuk janë të kujdesshëm, kurse vetëm 26% mendojnë se po, prindërit e nxënësve janë të kujdesshëm.

  Përsa i përket njohjes së numrave të shërbimeve emergjente në rast aksidenti:

  86% e respodentëve dinë numrin e Qendrës së thirrjeve;

  93% e respodentëve dinë numrin e Policisë së Kosovës;

  71% e respodentëve dinë numrin e Zjarrfikësve;

  64% e respodentëve dinë numrin e Ndihmës së shpejtë.

  41 % e respodentëve kanë deklaruar se si shofer shkaku (arsyeja) për të cilën janë janë dënuar ka qenë tejkalimi i shpejtësisë. Kurse pjesa tjetër kanë deklaruar se janë dënuar për tejkalim në vijë të plotë, mos vendosje të rripit të sigurisë ose gjendje jo të mirë teknike të automjetit.

  67 % e respodentëve mendojnë se çmimet e gjobave (dënimeve) në rast të shkaktimit të kundërvajtjeve në rrugë janë të larta, kurse 33% e tyre mendojnë se çmimet e gjobave (dënimeve) duhet të rriten.

 • AMRKS PËRFAQËSOHET NË KONFERENCËN E DYTË PËR SIGURINË RRUGORE DHE FORUMIN NDËRKOMBËTAR PËR INOVACION


  Sofje-Bullgari, 14-15 Maj 2019

  AMRKS zyrtarisht është bashkuar me familjen e EuroRAP me datë 14 Qershor 2018 në Asamblenë e Përgjithshme të EuroRAP, kur Bordi pranoi rekomandimin e Komitetit të Pranimit për anëtarësim të AMRKS-së.

  Si rezultat i antarësimit dhe bashkëpunimit me EuroRAP, themeluesi i AMRKS-së z.Muhamed Krasniqi ka pranuar ftesën dhe ka qenë pjesëmarrës në Konferencën e Dytë për Sigurinë Rrugore dhe Forumin Ndërkombëtar për Inovacion.

  Përveç pjesmarrjes së përfaqësuesve nga ministritë e ndryshme nga Bullgaria, në këtë konferencë dhe forum pjesëmarrës dhe panelist ishin përfaqësues nga Parlamenti Europian,EuroRAP, IRF-Federata Ndërkombëtare e rrugëve-SHBA, BBARS-Asociacioni Bullgar për siguri në rrugë, Agjensioni shtetëror i Bullgarisë për siguri në rrugë, Agjencioni i Bullgarisë për infrastrukturë rrugore, Komisioni Europian, Banka Europiane për investime, etj.

  Disa nga temat të cilat u diskutuan në këtë aktivitet ishin: Vizioni Zero në Bullgari; çfarë kemi mësuar nga Dekanda për siguri rrugore dhe masat që duhet të ndërmarrim tani e tutje; inovacionet në politika dhe diagnozat; trajtimet inovative dhe paneli i investimeve, krijimi i një tregu për sigurinë në rrugë, etj.

 • EDICIONI I SHTATË I RIVISTËS SHKOLLORE “SIGURIA NË RRUGË”


  15 Prill 2019-10 Maj 2019

  Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe përkrahjen nga partnerët e Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë organizuan edicionin e shtatë të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”.

  Aktivitetet e zhvilluara tash e shtatë vite në kuadër të këtij projekti kanë dhënë fryte për sa i përket edukimit dhe vetëdijesimit të nxënësve për sigurinë në rrugë, njëkohësisht kanë ndihmuar edhe në identifkimin e njohurive të nxënësve në njohjen e rregullave dhe shenjave të trafikut.

  Këtë vit MASHT-i ka vendosur se pjesë e këtij edicioni të jenë shkolla nga Komuna e Drenasit, Dragashit, Istogut, Klinës, Fushë Kosovës, Mitrovicës, Lipjanit, Obiliqit, Podujevës, Prishtinës, Vushtrrisë dhe Ferizajit.

  Agjenda:

  15 Prill-19 Prill 2019-Pjesa teorike

  Grupet punuese kanë vizituar shkollat pjesëmarrëse të përzgjedhura, ku janë mbajtur ligjërata lidhur me kulturën e sjelljes në trafik.

  10 Maj 2019-Pjesa praktike- Sheshi “Zahir Pajaziti”, në Prishtinë

  Secila nga shkollat është përfaqësuar me nga tre nxënës nga klasat 6,7 dhe 8. Nxënësit garues kanë demonstruar njohuritë e tyre në njohjen e shenjave dhe rregullave të trafikut dhe shkathtësitë  teknike në ngasjen e biçikletave. Kurse pas analizimit të rezultateve të nxënësve shpallen edhe kampionët e këtij edicioni.

  Përveç garave me biçikleta në agjendën e kësaj dite janë zhvilluar edhe aktivitete në mbështjetje të Javës së Pestë për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara dhe kampanjës SaveLIVES#SpeakUp si dhe një hapësirë për aktivitete argëtuese për publikun.

  Fotografi: http://www.amrks.org/sq/foto-galeria#album-1

 • KOSOVA BËHET PJESË E AKTIVITETEVE PËR SHËNIMIN E JAVËS SË PESTË PËR SIGURI GLOBALE RRUGORE E KOMBEVE TË BASHKUARA


  6-10 Maj 2019

  Me kërkesën e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara këtë vit është shënuar Java e Pestë për Siguri Globale Rrugore e Kombeve të Bashkuara.

  Kjo javë është fokusuar në udhëheqjen (lidershipin) për sigurinë në rrugë. Është e njohur gjerësisht se lidershipi më i fortë për sigurinë në rrugë është i nevojshëm për të arritur qëllimet globale. Kampanja kryesore nën ombrellën e së cilës do të zhvillohen të gjitha aktivitetet është SaveLIVES#SpeakUp.

  Aktivitetet për shënimin e Javës së Pestë për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara u oraganizuan nga Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” me përkrahje nga Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit, Policia e Kosovës dhe partnerët e Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë.

  Agjenda e aktiviteteve:

  6 Maj 2019-Shpalosja e aktiviteteve në kuadër të Javës së Pestë për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara dhe publikimi i broshurave për siguri në rrugë (ora 10:00 në Kolegjin Tempulli).

  7 Maj 2019-Shpërndarja online e pyetësorit me qëllim marrjen e mendimit të qytetarëve lidhur me faktorët që mund të kontribuojnë në përmirësimin e gjendjes aktuale të sigurisë në rrugë.

  8 Maj 2019-Tryezë e rrumbullakët:  #SpeakUp-Të gjithë mund të jemi lider për siguri në rrugë (ora 10:00-12:00 në Kolegjin Tempulli).

  10 Maj 2019-Manifestimi qendror në kuadër të Edicionit të shtatë të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”, ku nxënësit e  shkollave fillore dhe të mesme të ulëta nga komuna të ndryshme të Kosovës garojnë me biçikleta që nënkupton testimin e nxënësve për shkathtësitë teknike në ngasjen e biçikletës (ora 12:00-15:00 në Sheshin “Zahir Pajaziti”).

  Fotografi: http://www.amrks.org/en-us/gallery#album-2

 • AMRKS MERR PJESË NË TAKIMIN VJETOR TË KËSHILLIT TË ETSC-SË


  Bruksel, 27 Mars 2019

  Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS është anëtar i Këshillit Evropian për Siguri në Transport ETSC nga Tetori i vitit 2014.

  AMRKS edhe këtë vit ka marr pjesë në takimin vjetor të Këshillit të ETSC-së, i cili është mbajtur në Bruksel me datë 27 Mars 2019.

  Në këtë takim është diskutuar për Direktivën e Infrastrukturës dhe Rregulloren e Përgjithshme të Sigurisë; Format e reja të mobilitetit urban si dhe është bërë prezantimi i aktiviteteve të anëtarëve të ETSC-së.

  Në këtë takim krahas anëtarëve të tjerë edhe përfaqësuesit nga AMRKS kanë shpalosur aktivitetet e zhvilluara gjatë kësaj periudhe dhe ato të planifikuara për zhvillim.

 • AMRKS DHE SHOQATA E SIGURIMEVE TË KOSOVËS NËNSHKRUAJNË MARRËVESHJE BASHKËPUNIMI


  Prishtinë, 5 Shkurt 2019

  Themeluesi i AMRKS-së z.Muhamed Krasniqi sot priti në një takim pune drejtorin e Shoqatës së Sigurimeve të Kosovës z.Sami Mazreku.

  Përveç diskutimit në mes të palëve për gjendjen aktuale të sigurisë rrugore në vend u nënshkrua edhe një Memorandum Bashkëpunimi.

  Objektiv kryesor i kësaj marrëveshje është zhvillimi dhe koordinimi i aktiviteteve të përbashkëta për përmirësimin e sigurisë rrugore në Kosovë; parandalimin dhe uljen e numrit të aksidenteve në rrugë. Njëkohësisht bashkëpunimi profesional në fushën e sigurimeve: bazat e sigurimeve, menaxhimi i riskut, ligjërimi i përbashkët në trajnime të ndryshme në fusha me interes për të dyja palët, etj.

 • EDICIONI I PARË FESTIVALIT NDËRKOMBËTAR TË FILMIT TË SHKURTËR ARTISTIK “SIGURIA E JETËS”


  Me datë 26-27 Janar 2019 në Prishtinë është mbajtur edicioni i parë Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Shkurtër Artistik “Siguria e Jetës”, i cili paraqet një formë e re të organizimit të festivaleve dhe mbi të gjitha ka për qëllim që përmes filmit të vejë në pah se mbi të gjitha në këtë botë është siguria dhe mbrojtja e jetës.

  Ideja për këtë festival është nisur nga nevoja për të gjetur mënyra shtesë për të komunikuar por edhe dërguar porosi të qarta te qytetarët për mbrojtjen dhe sigurinë e jetës të tyre. Për realizimin e kësaj ideje përmes artit, themeluesit gjetën një mënyrë shumë të thjeshtë duke hapur konkursin për të realizuar video dhe filma me telefona të mençur, ku secili mund të tregojë një histori, një ngjarje

  Në festival konkurruar 721 filma nga 92 shtete nga mbarë bota. Nga këta filma janë selektuar 58 filma të cilët janë shfaqur për dy ditë në kinematë e qytetit Kino ABC dhe Kino ARMATA.

  Juria për këtë edicion ka shpallur fitues filmat dhe storiet e suksesit sipas kategorive zyrtare:

  Programi i Konkurrencës “Best Short Film” me kohëzgjatje 1 deri 29 minuta.

  Programi i Konkurrencës “Best Documentary” me kohëzgjatje 3 deri 29 minuta.

  Programi i Konkurrencës “Best Vlog” me kohëzgjatje 3 deri 29 minuta.

  Programi i Konkurrencës “Best Success Story” me kohëzgjatje 3 deri 29 minuta.

  Ndarja e çmimeve u bë në natën finale te dielën me datë 27 Janar 2019 në Kino Armata në Prishtinë dhe është transmetuar direkt nga Radio Televizioni Publik i Kosovës.

  Çmimet fituese për arritje jetësore, për film dhe për storie të suksesit i janë dhënë:

  “LIFE ACHIEVMENT” për aktoren/aktorin më të madh, që ndër vite në karrierë ka provuar dhe ka përjetuar të gjitha llojet e xhirimeve (prej shirit filmik, formatit VHS, me kamera digjitale dhe ja tash edhe në epokën e smartfonëve). Ky çmim kësaj radhe i është ndarë aktores Leze Qena.

  “BEST NATIONAL FILM” i është ndarë regjisores Hareza Basha nga Kosova për filmin “Delete”

  “BEST CAMERA” i është ndarë regjisorit Chaw Khanawutikarn nga Tajlanda për Dokumentarin “Snow Day” të xhiruar në New York, në Amerikë.

  “BEST DIRECTOR” i është ndarë regjisorit Luigi Russo nga Italia për filmin “The Human Resorses”.

  “ARIF KRASNIQI” është çmim jashtë konkurrencës të cilën e ndan Kolegji Tempulli. Ky çmim i dedikohet brezit te ri, si motivacion për krijimin e filmave dhe veprave tjera nga dhe për sigurinë e qytetarëve në rrugë. Këtë edicion ky çmim i është ndarë z. Malë Hoti nga ''Shkolla e Aktrimit'' Eureka Film.

  “SPECIAL MENTIONED” i është ndarë regjisorit Mehmet Can MICIK nga Turqia për filmin “Breath”.

  “VËMENDJE E VEÇANTË” i është ndarë z. Admir Molla nga Amerika për realizimin e stories të tij të suksesit dedikuar një ndërmarrësi shqiptar në Amerikë.

  “VËMENDJE E VEÇANTË” i është ndarë gazetares Ana Rustemi nga Kosova për realizimin e stories të saj të suksesit të titulluar “Valter Succes Story” dedikuar një ndërmarrësi shqiptar ne Hungari.

  “VËMENDJE E VEÇANTË” i është ndarë z. Kremtim Krasniqi nga Turqia me storien e tij “Gjuha” që ju kushtohet

  bashkëkombësve tanë në Turqi.

  “BEST DIASPORA SUCCESS STORY” i është ndarë znj. Arbela Statovci nga Zvicra për realizimin e stories të saj për sukseset në Zvicër si Ndërrmarrëse dhe Politikane.

  “BEST Vlog” i është ndarë regjisorit Oliver Grüttner nga Gjermania për filmin “Two Young Men Shooting a Video”.

  “BEST DOCUMENTARY” i është ndarë regjisores Leanne Brady nga Afrika Jugore për filmin “Red Zone Paramedics”

  “BEST SHORT FILM” (ÇMIMI KRYESOR / MAIN AWARD) i është ndarë regjisorit nga India Kishor Laxmi Hambirrao Londhe për filmin “The Captivity”

   

 • KONFERENCA E 6-TË NDËRKOMBËTARE “INSPEKTIMI, AUDITIMI DHE RËNDËSIA E SISTEMEVE INTELIGJENTE NË TRANSPORT”


   

  Identifikimi i mangësive në rrjetin ekzistues të rrugëve, parandalimi i aksidenteve dhe reduktimi i pasojave të tyre, rankimi i lartë në nivelin e sigurisë rrugore, janë vetëm disa nga përparësitë që gëzojnë shtetet që implementojnë  Inspektimin, Auditimin dhe Sistemet Intelegjente të Transportit.

  Duke qenë të vetëdijshëm për rëndësinë që ka diskutimi profesional për pikat e lartëcekura, Kolegji “Tempulli”, AMRKS, Instituti i Sigurisë Rrugore dhe Hulumtimeve në Transport, Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë me mbështetje nga Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit organizuan Konferencën e 6-të Ndërkombëtare “Inspektimi, Auditimi dhe rëndësia e Sistemeve Intelegjente në Transport”.

  Ndër të tjera, poashtu u diskutua edhe për: rritjen e sigurisë në trafik si faktor kyç në parandalimin e aksidenteve në rrugë, rehabilitimi i të lënduarve dhe sfidat e çdoditshme të familjareve të viktimave nga aksidentet në rrugë, menaxhimi i sigurisë rrugore-praktikat ndërkombëtare në auditimin dhe inspektimin e rrugëve, domosdoshmëria e aplikimit të sistemeve inteligjente si dhe Autostrada e Paqes.

  Në hapje të konferencës mori pjesë Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit z.Pal Lekaj, kurse panelistë ishin përfaqësues nga: Federata Evropiane për Viktimat e Trafikut Rrugor-FEVR, Këshilli i Sigurisë së Trafikut Rrugor-Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit, Divizioni për Komunikacion Rrugor-Policia e Kosovës, Federata Ndërkombëtare e Rrugëve, IRU Academy, OSBE Kosovë, Këshilli Evropian për Siguri në Transport-ETSC, AptiDrive Limited, Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli”, Instituti i Sigurisë Rrugore dhe Hulumtimeve në Transport.

  Sikurse viteve tjera, rekomandimet e dhëna nga ekspert vendor dhe ndërkombëtar do të shpërdahen tek institucionet dhe palët e interesit në vend, me qëllim që të konsiderohen si disa nga masat e veprimit që duhet të ndërmerren për të siguruar një lëvizje të sigurt në rrugë për të gjithë pjesëmarrësit në trafik.

   

 • TAKIM I FORUMIT TË KOSOVËS PËR SIGURI NË RRUGË


  Prishtinë, 5 Dhjetor 2018

  Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë sot mbajti takimin e rradhës, në të cilin u diskutua për rrjedhën dhe rezultatet e arritura nga aktivitetet e zhvilluara gjatë vitit 2018 si dhe planin e veprimit për aktivitetet që do të zhvillohen gjatë vitit të ardhshem.

  Në takim morën pjesë përfaqësuesit nga: Ministria e Infrastrukturës, Ministria e Forcës së Sigurisë së Kosovës, Ministria e Punëve të Brendshme, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Policia e Kosovës, Brigada e Zjarrfikësve-Prishtinë, Qendra e Mjekësisë Urgjente-Prishtinë, Kolegji Tempulli, AMRKS, OSBE/Kosovë, UNHCR/Kosovë, Forumi i Shofer Instruktorëve, ekspert të trafikut, Këshilli i studentëve.

  Falenderojmë të gjithë antarët që ishin sot present, të cilët me njohuritë dhe përvojën e tyre profesionale kontribuan në diskutimet e hapura lidhur me gjendjen aktuale të sigurisë rrugore në vend dhe masat konkrete që duhet të ndërmirren me qëllim sigurimin e lëvizjes së sigurt në rrugë për të gjitha kategoritë e pjesëmarrësve në trafik.

   

 • 5 KËSHILLA PËR KUJDES TË SHTUAR NË RRUGË KUR KA MJEGULLË


  Prishtinë, 23 Nëntor 2018

  Ngasja e automjetit gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit si pasojë e ndryshimit të temperaturave sezonale është më e rrezikshme, andaj të gjithë shoferët duhet të kanë kujdes të shtuar. Gjatë kësaj periudhe me prezencë të mjegullës në rrugë ngasja mund të jetë e rrezikshme sepse dukshmëria është e zvogëluar dhe kjo mund të kontribuojë në shkaktimin e aksidenteve në trafik. Për të qenë gjithmonë të sigurt gjatë ngasjes, Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS jep këto pesë këshilla për ngasjen në mjegull:

  1. Ngadalësoni nëse dukshëria është e kufizuar ose ndërpreni ngasjen dhe largoni automjetin tuaj nga rruga. Nëse pamja (shikimi) është e kufizuar për shkak të mjegullës zvogëloni dhe përshtateni shpejtësinë tuaj sipas kushteve të rrugës sepse prezenca e mjegullës së dendur maskon ndjesinë e shpejtësisë gjatë ngasjes.

  2. Përdorni dritat me rreze të shkurtë. Kur pamja është e kufizuar, tendenca natyrore e një shoferi është të aktivizojë dritat me rreze të lartë (dritata e gjat). Ngasja e automjetit me drita të ndezura me rreze të lartë reflekton jashtë mjegullës dhe mund të kthehet në automjetin tuaj.

  3. Përdorni dritat e mjegullës. Nëse automjeti juaj i ka këto drita kjo ju ndihmon të ndriçohet rruga para jush dhe këto drita e bëjnë automjetin tuaj më të dukshëm për shoferët e tjerë. Disa automjete kanë edhe dritat e pasme të mjegullës të cilat ndihmojnë shoferët që lëvizin mbrapa të ju shohin juve edhe nga një distancë më e madhe.

  4. Për orientim gjatë ngasjes në mjegulle përdorni vijën e djathtë afër trotuarit si një udhëzues. Në mjegull të dendur, orientohuni në vijat e shënuara në anën e djathtë të rrugës si një udhëzues. Mos përdorni për orientim vijën e bardhë të mesit të rrugës sepse duke vepruar kështu do të rrezikoni duke ju ofruar më afër automjeteve që vijnë nga kahja e kundërt, të cilat kanë vështirësitë e njëjta sepse nuk shohin mjaftueshëm se ku po shkojnë.

  5. Mos u ndalni në rrugë. Kur nuk mund ta shihni se ku po shkoni edhe pse një reagim i natyrshëm është që të ngadalësoni ose të ndaloni automjetin. Në mjegull, mos u ndalni kurrë në rrugë. Gjeni një vend të sigurt jashtë shiritit rrugor për ta ndalur automjetin tuaj, sa më larg trafikut të jetë e mundur dhe fikni dritat. Lënia e dritave ndezur mund të mashtrojë shoferët e tjerë që janë pas jush sepse ata kur të shohin dritat e ndezura të automjetit tuaj do të mendojnë se jeni në lëvizje në shiritin rrugor dhe kjo mund të shkaktojë aksident trafiku.

  Linku: https://www.youtube.com/watch?v=zXQGW4Pyof8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0P4E7Ax7JLK_1GWtN2tEt7bTYvfCvo5ytCMAb6gyaN4aqICbPHbrKpdGA

 • LANSOHET FILMI I SHKURTËR ARTISTIK “RRUGËT KANË HISTORI”


  Prishtinë, 18 Nëntor 2018

  Aktivitetet në kuadër të Ditës Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor këtë vit u zhvilluan me moton “Rrugët kanë histori”.

  Një ndër arsyet e përzgjedhjes së kësaj moto është se rrugët janë më shumë se vetëm lidhje fizike nga pika A në pikën B, sikurse vet jeta edhe ato bartin histori në vete, në raste të caktuara edhe histori me përfundim tragjik.

  Me rastin e shënimit të Ditës Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor në Kosovë krahas aktiviteteve tjera, me datë 18 Nëntor 2018 u lansua filmi i shkurtër artistik “Rrugët kanë histori”-Urime ditëlindjen Lisa. Premiera u dha në ambient të hapur pranë Teatrit Kombëtar dhe  u transmetua direkt në Televizionin Publik të Kosovës-RTK

  Filmi në fjalë është rezultat i bashkëpunimit të: Asociacionit Kosovar të Motorizimit “AMRKS”, Kolegjit “Tempulli”, Institutit për Siguri Rrugore dhe Hulumtime në Transport, Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë”, Ministrisë së Infrastrukturës, Policisë së Kosovës, Qendrës së Mjekësisë Urgjente-Prishtinë, përfaqëuesve, mësimdhënësve dhe nxënësve të SHFMU “Dardania”, konktretisht kl.IX/1.

  Linku: https://www.youtube.com/watch?v=zXQGW4Pyof8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0P4E7Ax7JLK_1GWtN2tEt7bTYvfCvo5ytCMAb6gyaN4aqICbPHbrKpdGA

 • DITA BOTËRORE PËR PËRKUJTIMIN E VIKTIMAVE NË TRAFIKUN RRUGOR.


  Prishtinë, 17-18 Nëntor 2018

  E diela e tretë e muajit Nëntor, saktësisht data 18 Nëntor 2018 shënon Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor (WDoR2018). Këtë vit aktivitetet në kuadër të këtij përkujtimi zhvillohen me moton “Rrugët kanë histori”.

  Kjo ditë shënohet me qëllim të përkujtimit të miliona njerëzve që humbin jetën në aksidentet në trafikun rrugor në mbarë globin dhe ka edhe për qëllim mbështetjen ndaj familjarëve të viktimave. Kjo ditë po ashtu është një mirënjohje dhe falënderim për të gjitha shërbimet emergjente duke u fokusuar në rolin e tyre në shpëtimin e jetëve të njerëzve në aksidente rrugore. Përmes aktiviteteve në kuadër të këtij përkujtimi synohet sensibilizimi i shoqërisë që me masa konkrete të angazhohen për më shumë vëmendje në nevojën për përmirësimin e legjislacionit, ndërgjegjësimit, infrastrukturës, etj. me qëllimin më të mirë për të ndihmuar dhe shpëtuar më shumë familje nga dhembja dhe tragjedia që pësojnë me rastin e humbjes të më të dashurve të tyre.

  Çdo vit në mbarë globin si pasojë e aksidenteve në trafikun rrugor vdesin 1.25 milionë njerëz dhe dhjetëra miliona të tjerë mbesin të lënduar rëndë. Aksidentet në trafikun rrugor janë shkaktari numër një i vdekjeve të të rinjve të moshës 15-29 vjeç dhe shkaktari i tetë i vdekjeve në mesin e të gjithë njerëzve në mbarë botën. Vlerësohet se në vendet në zhvillim, rreth 1% deri në 3% të prodhimit të brendshëm bruto (GDP) humbet çdo vit për shkak të aksidenteve në trafikun rrugor.

  Këtë vit për herë të katërt edhe vendi ynë u bashkua me shtete të ndryshme nga mbarë bota për të shënuar Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor, ndërsa sikurse edhe viteve tjera në Kosovë aktivitetet u koordinuan nga Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” në bashkëpunim me Ministrinë e Infrastrukturës, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Policinë e Kosovës, Këshillin për Siguri në Trafikun Rrugor dhe partnerët e Forumit të Kosovës për siguri në rrugë.

  Agjenda e aktiviteteve:

  E shtunë, datë 17 Nëntor 2018- në Kolegjin Tempulli i mbajt ligjërata “Çasja, sfidat dhe ballafaqimet në aksidente rrugore në nivel vendi” (Mjekësia, Policia, Gjygjësia).

  E diel, datë 18 Nëntor 2018- pranë Teatrit Kombëtar të Kosovës, u ndezën 108 qirinj në përkujtim të 108 të vdekurve në aksidente të trafikut rrugor deri më tani në vitin 2018. Përveç qytetarëve të shumtë në këtë aktivitet morri pjesë edhe Ministri i Infrastrukturës z.Pal Lekaj dhe Nënkolonel Samedin Mehmeti nga Policia e Kosovës.

  Me këtë rast u bë edhe promovimi i filmit të shkurtër vetedijësues për siguri në rrugë “Rrugët kanë histori”.

   

 • PËR HERË TË DYTË NË KOSOVË SHËNOHET DITA EVROPIANE PA VIKTIMA NË RRUGË


  Prishtinë, 21 Shtator 2018

  Sipas të dhënave zyrtare nga Policia e Kosovës vetëm gjatë muajit Gusht të këtij viti, janë shënuar 1450 aksidente, ku 9 prej tyre kanë përfunduar me fatalitet.

  Falë punës të përbashkët të institucioneve tona të cilat merren me çështjet e sigurisë në rrugë, trendi i numrit të aksidenteve ka filluar të zvogëlohet. Krahasuar me vitin e kaluar këtë vit siguria në rrugë shënon një rritje të lehtë, me më pak aksidente të të gjitha kategorive.

  Me qëllim të promovimit të mëtutjeshëm të rritjes të sigurisë në rrugë Kolegji “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” me mbështetje nga Oda Ekonomik Gjermano Kosovare “OEGJK” përmes një tryeze diskutimi për herë të dytë në Kosovë shënuan Ditën Evropiane pa viktima në rrugë.

  Dita Evropiane pa viktima në rrugë është lansuar për herë të parë në vitin 2016 nga TISPOL-Rrjeti Evropian i Policisë Rrugore dhe që nga atëherë përkrahet nga Komisioni Evropian. Qëllim kryesor i kësaj iniciative është që asnjë person nuk duhet të vdes në rrugët e Evropës gjate kesaj dite.

  Në hapje të tryezën mori pjesë edhe Ministri i Infrastrukturës z.Pal Lekaj, i cili theksoj :“Nga marrja e mandatit prioritet ka qenë krijimi i sigurisë në trafik. Kjo siguri arrihet me ndërtimin e rrugëve me standarde të larta, por ne nuk do të mjaftohemi me kaq. Tashmë është krijuar edhe  Task-Forca për siguri në trafik me ekspertë të Ministrisë dhe ekspertë të jashtëm të fushave përkatëse. Pas përfundimit të punës së këtij komisioni do të dalim me rekomandime për të ofruar zgjidhje konkrete lidhur me zvogëlimin e numrit të aksidenteve në rrugë. Kurse, sipas raporteve të ministrisë sonë, mund të them se ka shenja pozitive për rënie të aksidenteve nga krahasuar me vitin e kaluar”.

  Kurse, Drejtori i Kolegjit “Tempulli” z. Muhamed Krasniqi theksoj se ndonëse gjatë muajve të verës kishim një situate të rënduar në sigurinë rrugore e cila nuk ishte vetëm shqetësuese por ishte shumë alarmante, me një numër të konsideruar  të aksidenteve në rrugë me viktima dhe të lënduar. Sipas tij, shikuar në përgjithësi te të gjitha kategoritë e aksidenteve, falë punës së përbashkët të institucioneve tona të cilat merren me çështjet e sigurisë në rrugë, trendi i numrit të aksidenteve ka filluar të zvogëlohet. Krahasuar me vitin e kaluar këtë vit siguria në rrugë shënon një rritje të lehtë, me më pak aksidente të të gjitha kategorive, rrjedhimisht masat shtrënguese të marra nga MPB, MI dhe Policia e Kosovës po japin rezultate në terren.

  Tryeza bashkojë për diskutim përfaqësues nga institucionet dhe akterët vendor që merren me çështjet e sigurisë rrugore dhe transportit në vend, ku ndër të tjera u diskutuan edhe çështjet si:

  Roli i institucioneve qeveritare dhe masat konkrete në funksion të uljes të numrit të aksidenteve në rrugët e Kosovës;

  Aktivitetet e institucioneve dhe planet e veprimit të zhvilluara gjatë këtij viti si dhe ndikimi i institucioneve tjera në përgatitjen dhe edukimin e gjeneratave të reja të gatshme për të kontribuar në menaxhimin e trafikut;

  Siguria në rrugë-koordinimi i aktiviteteve vetëdijësuese dhe sfidat në trafikun rrugor që lidhen me gjendjen teknike të automjeteve në rrugët e Kosovës.

  Me njohuritë dhe eksperiencën e tyre në këtë tryezë kontribuan përfaqëues nga Policia e Kosovës, Këshilli për Siguri në Komunikacionin Rrugor, OSBE, Kolegji “Tempulli”, Byroja Kosovare e Sigurimeve, AMRKS dhe Auto Kaçandolli.

 • EDHE ASOCIACIONI KOSOVAR I MOTORIZIMIT “AMRKS” ËSHTË MBËSHTETËS I KONFERENCËS EVROPIANE "KORRIDORET PËR PROSPERITET TË PËRBASHKËT"


  Dubrovnik, Kroaci 22-24 Tetor 2018

  Organizuar nga organizatat kryesore përfaqësuese të trafikut të rrugëve dhe mobilitetit, Konferenca Evropiane "Korridoret për Prosperitet të Përbashkët" do të shërbejë si platformë për të thelluar kuptimin e sfidave të rëndësishme me të cilat ballafaqohet sektori i infrastrukturës rrugore; zgjerimin e bashkëpunimit me akterë rajonal në sektorin rrugor dhe arritjen e konsensusit mbi masat kryesore të politikës, investimeve dhe masat e planfikimit.

  Linku: http://erf.be/events/european-road-conference/

   

 • THIRRJE PËR KUJDES TË SHTUAR GJATË LËVIZJES NË RRUGË ME RASTIN E FILLIMIT TË VITIT TË RI SHKOLLOR.


   

  Kosova vazhdon të jetë e goditur nga fenomeni i numrit të madh të aksidenteve. Sikurse edhe viteve tjera (sidomos gjatë muajve të verës), si pasojë e aksidenteve të shumta të trafikut është ulur ndjeshëm siguria e lëvizjes të qytetarëve në rrugët e vendit.

  Tashmë lëvizja në rrugë e secilit pjesëmarrës është një sfidë në vete me të cilën po ballafaqohen çdo ditë qytetarët. Poashtu, me fillimin e vitit të ri shkollor trafiku bëhet më i dendur dhe rrjedhimisht edhe më i pasigurtë për fëmijët.

  Sikurse vitin e kaluar edhe këtë vit Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë së bashku me Kolegjin e Shkencave të Aplikuara Teknike Tempulli, Forumin e Kosovës për Siguri në Rrugë dhe Asociacionin Kosovar të Motorizimit AMRKS, ju bëjnë thirrje të gjithë pjesëmarrëseve në trafik për shtimin e kujdesit gjatë lëvizjes në rrugë.

  Kjo thirrje për rritjen e sigurisë në rrugë, ju drejtohet të gjithë ngasësve të mjeteve motorike që të janë vigjilentë dhe të veprojnë duke respektuar në plotni rregullat dhe shenjat e trafikut.

  Në mjedise shkollash, të shtohet kujdesi në mënyrë që të rritet siguria për fëmijët gjatë rrugës nga shtëpia në shkollë dhe anasjellas. Nga fëmijët kërkohet kujdes dhe vëmendje e shtuar gjatë kalimit të rrugës dhe lëvizjes së tyre në grupe.

  Udhëzohen prindërit që automjetet e tyre t’i parkojnë më larg shkollës dhe të ecin deri te shkolla, në të kundërtën përveç që vazhdimisht bllokojnë rrugët në afërsi të shkollave ata pa dashje rrezikojnë edhe sigurinë e nxënësve.

 • MINISTRIA E PUNËVE TË BRENDSHME DHE AMRKS NËNSHKRUAN MARRËVESHJE BASHKËPUNIMI


  Prishtinë, 25 Korrik 2018

  Me synim koordinimin institucional të aktiviteteve për rritjen e sigurisë për të gjithë pjesëmarrësit në trafik Ministri i Punëve të Brendshme z. Bejtush Gashi priti në takim pune themeluesin e AMRKS-së z. Muhamed Krasniqi me që rast përveç diskutimit për gjendjen atkuale në rrugët e Kosovës, nënshkruan Marrëveshje Bashkëpunimi.

  Ministri i Ministrisë së Punëve të Brendshme, Bejtush Gashi, ka thënë se kjo marrëveshje konfirmon angazhimin për të përmirësuar sigurinë rrugore në vend si dhe të bashkëpunojnë në çështjet të lidhura me sigurinë e lëvizjes në rrugë.

  “Përkrahja e nismave për sigurinë në rrugë përmes programeve të propozuara për kampanja, fushata vetëdijësuese, hulumtime, konferenca, mundëson pjesëmarrjen e përbashkët në rastet kur temat që do të trajtohen dhe kanë një interes të përbashkët”, ka thënë Gashi.

  Kurse sipas z. Krasniqi, objektivi kryesor i kësaj marrëveshje është zhvillimi dhe koordinimi i aktiviteteve të përbashkëta për përmirësimin e sigurisë rrugore në Kosovë, parandalimin dhe uljen e numrit të aksidenteve në rrugë duke siguruar një qasje moderne, profesionale, transparente në respektim të diversitetit, të drejtave të njeriut dhe mundësive të barabarta për të gjithë.

  “Gjithashtu, MPB dhe AMRKS u dakorduan që të ketë bashkëpunim edhe me institucionet tjera për siguri në rrugë përveç informacioneve për qytetarët lidhur me trafikun në rrugët e vendit të ofrojë edhe asistencë dhe ndihmë teknike në rrugë për të gjithë pjesëmarrësit në trafik”.

 • PËRMES AMRKS KOSOVA TASHMË NË EuroRAP


  Rotterdam, 12-14 Qershor 2018

  EuroRAP (European Road Assessment Programme) është organizatë ndërkombëtare themeluar në vitin 1999 në Belgjikë, e cila është e dedikuar për të shpëtuar jetën përmes rrugëve më të sigurta.

  EuroRAP synon të zvogëlojë vdekjet dhe lëndimet serioze përmes një programi të vlerësimit sistematik të rrezikut, duke identifikuar mangësitë kryesore që mund të adresohen nga masa praktike për përmirësimin e rrugëve. Njëkohësisht krijon partneritet midis atyre që janë përgjegjës për një sistem të sigurt të rrugëve - shoqërisë civile, organizatave të automobilave, prodhuesve të automjeteve dhe autoriteteve rrugore - dhe synon të sigurojë që vlerësimi i rrezikut qëndron në zemër të vendimeve strategjike për përmirësimin e rrugëve, mbrojtjen e rrëzimit dhe standardet e menaxhimit të rrugëve .

  AMRKS ka aplikuar për antarësim qysh në vitin 2014 dhe gjatë kësaj periudhe janë zhvilluar kontakte të vazhdueshme por edhe vizita zyrtare të ndërsjella.  AMRKS zyrtarisht i bashkohet familjes të EuroRAP-it me datë 14 Qershor 2018 në Asamblenë e Përgjithshme të EuroRAP, kur Bordi pranon rekomandimin e Komitetit të Pranimit për anëtarësimin e AMRKS.

  Një antarësim i tillë është i një rëndësie të veçantë, për arsye se mundëson lidhjen e Kosovës me partner të vendeve të ndryshme në kauzën botërore për të arritur një siguri të lëvizjes në rrugë. Poashtu, mundëson edhe zgjerimin e rrjetit të bashkëpunimit dhe shkëmbimin e praktikave me partner për programet efektive të veprimit për sigurinë në rrugë.

   

   

   

 • SHKOLLAT FITUESE TË KOSOVËS NË EDICIONIN E GJASHTË TË GARAVE REPUBLIKANE “SIGURIA NË RRUGË”


  Prishtinë, 18 Maj 2018

  Sikurse viteve tjera për të gjashtën herë me radhë në Kosovë u mbajtën Garat Republikane “Siguria në rrugë”.  Pjesëmarrëse në këto gara nga pjesa teorike dhe nga pjesa praktike ishin 16 shkolla fillore dhe të mesme të ulëta nga Komuna e Prishtinës, Ferizajit, Drenasit, Pejës dhe Klinës, të cilat u përfaqësuan me nga tre nxënës nga klasat 6,7 dhe 8.

  Nxënësit garues kanë demonstruar njohuritë e tyre në njohjen e shenjave dhe rregullave të trafikut dhe shkathtësitë  teknike në ngasjen e biçikletave.

  Në hapje të këtij aktiviteti morën pjesë zv. Ministri i Ministrisë të Infrastrukturës z. Idriz Selimaj, zv. Ministri i Ministrisë të Punëve të Brendshme z. Izmi Zeka, zv. Komandanti i Forcës të Sigurisë të Kosovës Gjenerali Enver Cikaqi, Nënkryetari i Komunës të Prishtinës z. Selim Pacolli, Nënkoloneli Samedin Mehmeti së bashku dhe Majorin Jeton Rexhepi, Drejtori i Drejtorisë të Arsimit në Komunën e Prishtinës z. Jonuz Salihaj, anëtarët e Forumit të Kosovës për siguri në rrugë dhe përfaqësues nga Ambasada Italiane në Kosovë.

  Ndërsa pas analizimit të rezultateve të nxënësve u shpallën edhe kampionët e Kosovës në Edicionin e gjashtë të Rivistës shkollore "Siguria në rrugë".

  Ky edicion u organizua nga Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ministrinë e Infrastrukturës dhe me përkrahjen nga Policia e Kosovës,  Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë, Komuna e Prishtinës, Qendra e Mjekësisë Urgjente-Prishtinë, Brigada e Zjarrfikësve, Radio Televizioni i Kosovës.

  Shkollat fituese ishin:

  SH.F.M.U. “ Dëshmorët e Qëndresës”, Gllarevë-Klinë

  SH.F.M.U. “Ismet Rraçi”, Klinë

  SH.F.M.U. “Ali Gashi”, Çikatovë e Re-Drenas

  SH.F.M.U. “ Nazim Gafurri”, Prishtinë

  SH.F.M.U. “Gjon Sereqi”, Ferizaj

  SH.F.M.U. “Haxhi Zeka”,  Zahaq-Pejë

  SH.F.M.U. “Hasan Prishtina”, Llapushnikë-Drenas

  Kampion në ngasjen e biçikletave ishin nxënësit:

  Klasa 6

  I-Florian Hasanaj, SH.F.M.U. “Dëshmorët e Qëndresës”, Gllarevë-Klinë

  II-Aulon Rraçi, SH.F.M.U. “Ismet Rraçi”, Klinë

  III-Aldrin Morina, SH.F.M.U. “Ali Gashi”, Çikatovë e Re-Drenas

  Klasa 7

  I-Leon Pacolli, SH.F.M.U. “ Nazim Gafurri”, Prishtinë

  II-Shpat Palushi, SH.F.M.U. “Gjon Sereqi”, Ferizaj

  III-Besim Lajqi, SH.F.M.U. “Haxhi Zeka”,  Zahaq-Pejë

  Klasa 8

  I-Bekim Vitia, SH.F.M.U. “ Nazim Gafurri”, Prishtinë

  II-Leart Bajrami, SH.F.M.U. “Ismet Rraçi”, Klinë

  III-Afrim Thaqi, SH.F.M.U. “Hasan Prishtina”, Llapushnikë-Drenas

  Përveç garave me biçikleta në agjendën e këtij manifestimi u nda edhe një hapësirë për aktivitete argëtuese për publikun nga nxënës të shkollës Naim Frashëri në Prishtinë.

   

   

 • EDICIONI I GJASHTË I RIVISTËS SHKOLLORE “SIGURIA NË RRUGË”- PJESA TEORIKE


  24 – 27 Prill 2018

  Këtë vit për herë të gjashtë Kolegji i Shkencave te Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe përkrahjen nga Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë organizojnë Rivistën Shkollore “Siguria në Rrugë”, aktivitet ky i cili përfshin shkolla fillore dhe të mesme të ulëta nga Komuna të ndryshme të Kosovës, përzgjedhja e të cilave bëhet nga MASHT-i.

  Këtë vit pjesëmarrëse janë gjithsejt 16 shkolla nga 5 Komuna:

  PRISHTINË:

  SHFMU “Ismajl Qemajli”

  SHFMU “Nazim Gafurri”

  SHFMU “Anton Zako Çajupi”

  SHFMU “Nexhmi Mustafa”- Besi

  FERIZAJ:

  SHFMU “Ahmet Hoxha”

  SHFMU “Gjon Sereqi”

  SHFMU “Muharrem Shemsedini”

  DRENAS:

  SHFMU “Ali Gashi”

  SHFMU “Halil Bajraktari”

  SHFMU “Hasan Prishtina” – Llapushnikë

  SHFMU “Migjeni” – Baincë

  KLINË:

  SHFMU “Ismet Rraçi”

  SHFMU “Atë Shtjefën Gjeqovi” – Zllakuqanë

  SHFMU “Dëshmorët e Qëndresës” - Gllarevë

  PEJË:

  SHFMU “Ramiz Sadiku”

  SHFMU “Haxhi Zeka” - Zahaç

  Pjesa teorike e këtij edicioni filloj me datë 24 Prill 2018 dhe përfundojë me datë 27 Prill 2018. Gjatë kësaj jave grupet punuese kanë vizituar shkollat e përzgjedhura nga MASHT-i, ku kanë  shperndarë tek nxenesit e klasave 1,2,3,4 dhe 5 librat për ngjyrosje “Si të lëvizim të sigurtë në rrugë” dhe testet e zhvilluara nga ekspert të trafikut që kanë për qëllim vlerësimin e njohurive të nxënësve përsa i perket rregullave dhe shenjave të trafikut.

  Ditën e Premte, në shkollen “Nazim Gafurri” grupit punues ju bashkuan edhe Zv.Ministri i Infrastruktures z. Idriz Selimaj, zyrtarja nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë znj.Fatime Jasiqi dhe Drejtori i Kolegjit “Tempulli” z. Muhamed Krasniqi.

 • MINISTRIA E INFRASTRUKTURËS DHE AMRKS NËNSHKRUAJNË MARRËVESHJE BASHKËPUNIMI PËR PËRMIRËSIMIN E GJENDJES SË SIGURISË RRUGORE


  Prishtinë, 13 Prill 2018

  Me qëllim të parandalimit të aksidenteve në rrugë por edhe të sensibilizimit dhe ngritjes së nivelit të sigurisë në trafikun rrugor në Kosovë, themeluesi i AMRKS-së z. Muhamed Krasniqi së bashku me disa përfaqësues të Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë u pritën në takim pune nga Ministri i Infrastrukturës z. Pal Lekaj.

  Përveç disukutimit në mes të palëve për gjendjen e sigurisë rrugore në vend dhe hapat konkret që do të ndërmirren, u nënshkrua edhe Marrëveshje e Bashkëpunimit.

  Ministri Lekaj theksoj vizionin dhe politikat zhvillimore të Ministrisë së Infrastrukturës, të cilat përveç ndërtimit të infrastrukturës rrugore Ministria e Infrastrukturës ka marrë për obligim që të krijojë standard edhe në ndërtimin e infrastrukturës rrugore, por edhe në sinjalistikë dhe ndriçim, të cilat me të vërtetë i kanë munguar rrugëve tona.

  Në anën tjetër z. Krasniqi theksoj se objektiv kryesor i kësaj marrëveshje është zhvillimi i aktiviteteve të përbashkëta për përmirësimin e sigurisë rrugore në Kosovë, parandalimin dhe uljen e numrit të aksidenteve në rrugë.

  Sipas tij, aktivitetet e parapara sipas kësaj marrëveshje të bashkëpunimit janë në harmoni të plotë me planin e veprimit të përbashkët në rritjen e sigurisë në rrugë dhe janë kërkesë e planit global për dekadën e veprimit 2011-2020 të Organizatës së Kombeve të Bashkuara por edhe kusht i domosdoshëm për rrugën e Kosovës drejt integrimeve në BE-së. Kurse, bashkëpunimi institucional në aktivitete për sigurinë në rrugë sigurisht që do të ndryshojë edhe gjendjen në terren sa i përket sigurisë të qytetarëve në trafik, të cilën që nga vitit 2010 e tutje Raporti i progresit i Komisionit Evropian e paraqet si shqetësuese.

  Majori Jeton Rexhepi theksoj se Policia e Kosovës është një ndër akterët kryesor në deklaratën për shpalljen e vitit 2018 si vit i sigurisë rrugore dhe sipas tij institucionalisht janë të angazhuar për arritjen e realizimit të gjitha pikave të deklaratës në fjalë.

  Në përfundim të këtij takimi, të gjitha palët u pajtuan se bashkëpunimi institucional dhe zhvillimi i aktiviteteve të përbashkëta do të ketë impakt pozitiv në përmirësimin e sigurisë rrugore në Kosovë, parandalimin dhe uljen e numrit të aksidenteve në rrugë.

   

 • EDHE PËRFAQËSUESIT NGA KOSOVA MARRIN PJESË NË KONFERENCËN PËR SIGURINË RRUGORE NË BULLGARI


  Sofia, Bullgari 27 Mars 2018

  Federata e Rrugëve të Bullgarisë, së bashku me Federatën Ndërkombëtare të Rrugëve dhe Federatën Evropiane të Rrugëve, kanë organizuar Konferencën ndërkombëtare mbi sigurinë në rrugë “Teknologjitë e reja, praktikat botërore dhe evropiane".

  Ky aktivitet është pjesë e kalendarit të Presidencës Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian 2018 dhe është mbajtur me mbështetjen e Ministrisë për Presidencën Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian 2018, Ministrisë së Zhvillimit Rajonal dhe Punëve Publike, Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Ministrisë së Transportit, Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit.

  Në këtë konferencë kanë marrë pjesë dhjetëra folës dhe ekspertë të mirëfilltë ndërkombëtarë dhe bullgarë, të cilët do të paraqesin përvojat e suksesshme botërore, praktikat e mira, teknologjitë inovative dhe zgjidhjet e mundshme për të përmirësuar sigurinë në rrugë dhe për të zvogëluar numrin e viktimave në rrugë.

  Konferenca kishte rreth 350 pjesëmarrës nga shtete dhe kontinente të ndryshme duke ofruar një platformë unike për dialog për këtë çështje midis të gjitha palëve të interesuara në nivel rajonal, evropian dhe global – përfshi këtu institucionet qeveritare, sektorin joqeveritar, qarqet akademike dhe të tjerët.

  Kjo konference njëkohësisht mbështetet edhe nga institucionet ndërkombëtare si Federata Ndërkombëtare e Rrugëve, Federata Evropiane e Rrugëve, EuroRAP, etj.

  Nga Kosova në punimet e kësaj konference morën pjesë përfaqësuesit e Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë znj. Shpresa Mulliqi, Zyrtare e Lartë, Misioni i OSBE-së në Kosovë, Major Jeton Rexhepi, Policia e Kosovës dhe z. Muhamed Krasniqi nga Kolegji Tempulli.

 • KONFERENCA E PESTË NDËRKOMBËTARE “AUDITIMI I SIGURISË RRUGORE DHE ZVOGËLIMI I AKSIDENTEVE NË TRAFIK”


  Prishtinë, 23-24 Janar 2018

  Duke qenë se në Kosovë por edhe në vendet e regjionit viteve të fundit janë duke u ndërtuar rrugë dhe autostrada të reja, padyshim se auditimi i sigurisë rrugore është proces i pashmangshëm i cili duhet të zbatohet që nga faza e projektimit, ndërtimit dhe të vazhdojë me mbikëqyrjen periodike të rrjetit rrugor, në mënyrë që numri i aksidenteve në rrugë të mbahet në minimum.

  Në përputhje me rëndësinë e kësaj çështje dhe nevojat e Kosovës për zbatimin e këtij ekzaminimi formal të projektit rrugor, Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli”, Instituti i Sigurisë Rrugore dhe Hulumtimeve në Transport dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” organizuan Konferencën e Pestë Ndërkombëtare “Auditimi i Sigurisë Rrugore dhe Zvogëlimi i Aksidenteve në Trafik”.

  Në hapje të Konferencës morën pjesë përfaqësues të institucioneve më të larta qeveritare vendore dhe ndërkombëtare të cilat kanë mandat ligjor dhe trajtojnë çështjet e auditimit të rrugëve dhe sigurisë rrugore.

  Zëvendësministri i Infrastrukturës z. Rexhep Kadriu, në fjalën e tij adresuar pjesëmarrësve në këtë konferencë ka elaboruar punën e Ministrisë së Infrastrukturës dhe veprimet e ndërmarra, në mënyrë që të rritet siguria në trafik dhe aksidentet në komunikacion, e në veçanti ato me fatalitet, të mos ndodhin. Sipas tij rekomandimet e kësaj konference do të merren seriozisht nga Ministria e Infrastrukturës dhe ato do të inkorporohen në strategjitë e veprimit të ministrisë, në uljen e aksidenteve e sidomos atyre me fatalitet.

  Kurse, Shefi i Kabinetit të Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë z. Fehmi Hysenaj në fokus vuri çështjen e nevojës për rritjen e bashkëpunimit të akterëve të kësaj lëmie si: Ministria e Infrastrukturës, Ministria e Punëve të Brendshme, MASHT dhe Policia e Kosovës, ku në mbështetje të këtij bashkëpunimi të ngritën grupe punuese ndërministrore, me qëllim të sensibilizimit të opinionit për rolin e sigurisë rrugore në përgjithësi, për t’i kontribuar zvogëlimit të aksidenteve në trafik.

  Sipas Drejtorit të Kolegjit “Tempulli” z. Muhamed Krasniqi duhet të pranojmë se siguria në rrugë është përgjegjësi e secilit nga ne. Andaj, nuk është përgjegjësi që i takon vetëm Qeverisë apo policisë, apo vetëm një institucioni.

  Në këtë Konferencë në katër panele të ndara kontribuan me përvojat dhe prezantimet e tyre përfaqësuesit nga Këshilli Evropian për Siguri në Transport (Bruksel), Policia e Kosovës, Ecomobilis (Zagreb), Smart City Srl (Romë), Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë (Prishtinë), Drejtoria e Policisë Rrugore (Tiranë), Ministria e Transportit dhe Infrastrukturës (Tiranë),  Instituti i Sigurisë rrugore dhe Hulumtimeve në Transport (Prishtinë), Fakulteti i Inxhinierisë Mekanike (Prishtinë), Universiteti Teknik i Lindjes së Mesme (Ankara).

  Sikurse edhe viteve të kaluara edhe këtë herë Konferenca u përkrah nga IRU Academy, European Transport Safety Council – ETSC, Centre for Transport and Logistics “Sapienza” – University of Rome, Global Alliance of NGOs for Road Safety dhe Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë.

   

 • DITA BOTËRORE PËR PËRKUJTIMIN E VIKTIMAVE NË TRAFIKUN RRUGOR.


  Prishtinë, 18-19 Nëntor 2017

  E diela e tretë e muajit Nëntor shënon Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor. Kjo ditë shënohet me qëllim të përkujtimit të miliona njerëzve që humbin jetën në aksidentet rrugore, por njëkohësisht edhe për mbështetje ndaj familjarëve të viktimave.

  Aksidentet e trafikut tash e sa vite nuk janë sfidë vetëm e shoqërisë dhe vendit tonë, por një shqetësim i madh global, i cili në shumicën e vendeve të botës është vrasësi më i madh i njerëzve. Ky shqetësim lidhet me statistikat e fundit, ku rezulton se çdo vit  për shkak të aksidenteve rrugore humbin jetën rreth 1.3 milion njerëz në vende të ndryshme në botë, kurse rreth 50 milion të tjerë marrin lëndime.

  Këtë vit për herë të tretë Kosova u bashkua me shtete të ndryshme në botë të cilat shënuan Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor, ndërsa sikurse edhe viteve tjera në Kosovë aktivitetet u koordinuan nga Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” dhe Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” në bashkëpunim me partnerët e Forumit të Kosovës për siguri në rrugë.

  Agjenda e aktiviteteve:

  E shtunë, datë 18 Nëntor 2017- në bashkëpunim me Qendrën Kombëtare të Kosovës për Transfuzionin e Gjakut, në objektin e Kolegjit “Tempulli” u organizua një aksion i dhurimit vullnetar të gjakut, dedikuar personave të lënduar në aksidente trafiku.

  E diel, datë 19 Nëntor 2017- pranë Teatrit Kombëtar të Kosovës, u ndezën 113 qirinj në përkujtim të 113 të vdekurve në aksidente të trafikut rrugor deri më tani në vitin 2017.

 • PAJISJET DIMËRORE TË DOMOSDOSHME PËR NGASJE TË SIGURTË


  Prishtinë, 13 Nëntor 2017

  Me qëllim të sensibilizimit të shoferëve dhe qytetarëve të cilët lëvizin në rrugë, ju njoftojmë se gjithmonë brenda periudhës (15 Nëntor-15 Mars), secili shofer obligohet me ligj që të bart pajisjet dimërore në mënyrë që t’u përshtaten kushteve të rrugës për ngasje të sigurt.

  Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS përmes broshurave informuese njofton shoferët e automjeteve të vogla por edhe atyre transportuese lidhur me masat dhe përgatitjet dimërore.

  Ligji për rregullat e trafikut rrugor (nr. 05/l-088), precizon qartë kushtet e ngasjes gjatë kësaj periudhe, ku ndalohet qarkullimi i automjeteve dhe i bashkësisë së mjeteve të cilat nuk i kanë të vendosura pajisjet dimërore kur rruga është e mbuluar me borë ose kur në rrugë ka akull.

  Sipas ligjit në fuqi shoferët të cilët drejtojnë mjetet e tyre pa pajisje dimërore do të dënohen për kundërvajtje me gjobë prej dyzet (40) eurosh, ndërsa shoferët në cilësi të personave juridik ose institucioni publik në emër të të cilit dhe brenda autorizimeve të cilit ka vepruar personi i përcaktuar dënohet për kundërvajtje me gjobë prej njëqind (100) deri në treqind (300) euro.

  Gjatë periudhës dimërore dhe dukshmërisë së zvogëluar secili shofer në automjetin e tij duhet t’i kenë dy drita të bardha në pjesën e përparme të mjetit dhe dy drita të kuqe në pjesën e pasme të mjetit, si dhe një sinjal reflektues me ngjyrë portokalli në çdo anë, në të kundërtën do të dënohet për kundërvajtje me gjobë prej tridhjetë (30) euro.

   

   

 • KUJDES GJATË NGASJES NË MJEGULLË


  Prishtinë, 6 Nëntor 2017

  Ngasja e automjetit gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit si pasojë e ndryshimit të temperaturave sezonale është më e rrezikshme, andaj të gjithë shoferët duhet të kanë kujdes të shtuar. Gjatë kësaj periudhe me prezencë të mjegullës në rrugë ngasja është e rrezikshme sepse dukshmëria është e zvogëluar dhe kjo mund të kontribuojë në shkaktimin e aksidenteve në trafik. Për të qenë gjithmonë të sigurt gjatë ngasjes, Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS jep këto pesë këshilla për ngasjen në mjegull:

  1. Ngadalësoni. Nëse nuk mund të shihni se ku po shkoni, ndërpreni ngasjen dhe largoni automjetin tuaj nga rruga. Nëse pamja (shikimi) është e kufizuar për shkak të mjegullës zvogëloni dhe përshtateni shpejtësinë tuaj sipas kushteve të rrugës sepse prezenca e mjegullës së dendur maskon ndjesinë e shpejtësisë gjatë ngasjes.

  2. Përdorni dritat me rreze të shkurtë. Kur pamja është e kufizuar, tendenca natyrore e një shoferi është të aktivizojë dritat me rreze të lartë. Ngasja e automjetit me drita të ndezura me rreze të lartë reflekton jashtë mjegullës dhe mund të kthehet në automjetin tuaj.

  3. Përdorni dritat e mjegullës. Nëse automjeti juaj i ka këto drita kjo ju ndihmon të ndriçohet rruga para jush dhe këto drita e bëjnë automjetin tuaj më të dukshëm për shoferët e tjerë. Disa automjete kanë edhe dritat e pasme të mjegullës të cilat ndihmojnë shoferët që lëvizin mbrapa të ju shohin juve edhe nga një distancë më e madhe.

  4. Për orientim gjatë ngasjes në mjegulle përdorni vijën e djathtë afër trotuarit si një udhëzues. Në mjegull të dendur, orientohuni në vijat e shënuara në anën e djathtë të rrugës si një udhëzues. Mos përdorni për orientim vijën e bardhë të mesit të rrugës sepse duke vepruar kështu do të rrezikoni duke ju ofruar më afër automjeteve që vijnë nga kahja e kundërt, të cilat kanë vështirësitë e njëjta sepse nuk shohin mjaftueshëm se ku po shkojnë.

  5. Mos u ndalni në rrugë. Kur nuk mund ta shihni se ku po shkoni edhe pse një reagim i natyrshëm është që të ngadalësoni ose të ndaloni automjetin. Në mjegull, mos u ndalni kurrë në rrugë. Gjeni një vend të sigurt jashtë shiritit rrugor për ta ndalur automjetin tuaj, sa më larg trafikut të jetë e mundur dhe fikni dritat. Lënia e dritave ndezur mund të mashtrojë shoferët e tjerë që janë pas jush sepse ata kur të shohin dritat e ndezura të automjetit tuaj do të mendojnë se jeni në lëvizje në shiritin rrugor dhe kjo mund të shkaktojë aksident trafiku.

 • KONFERENCA E TRETË KOMBËTARE “SHKAKTARËT E AKSIDENTEVE NGA KËNDVËSHTRIMI I NXËNËSVE”


  Prishtinë, 28 Shtator 2017

  Në vazhdën e përpjekjeve të vazhdueshme që përmes aktiviteteve të ndryshme të rritet siguria e lëvizjes të nxënësve në shkollat e vendit, Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” organizuan Konferencën e tretë kombëtare “Shkaktarët e aksidenteve nga këndvështrimi i nxënësve”.

  Në këtë konferencë përveç prezantimeve nga përfaqësuesit e Këshillit për siguri në trafikun rrugor; Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë; Kolegjit Tempulli; AMRKS-së, Forumit të Kosovës për siguri në rrugë, u bë edhe publikimi i rezultateve të hulumtimit me të njëjtin titull, i cili është zhvilluar në pranverën e këtij viti me 3691 nxënës të klasave 11 dhe 12 të 23 shkollave të mesme të larta, nga 10 Komuna të ndryshme të Republikës së Kosovës.

  Sipas drejtorit të Kolegjit “Tempulli” z. Muhamed Krasniqi përmes këtij hulumtimi vetdijësues është bërë përpjekje që nxënësit të dinë që ka rregulla që duhet të ndiqen në momentin që dalin nga shtëpia me qëllim që të mos rrezikohen në rrugë.

  Ndërkaq, drejtori i Këshillit për siguri në trafikun rrugor pranë Ministrisë së Infrastrukturës, z. Burim Krasniqi tha se faktori njeri shihet si ndër shkaktar kryesor që shkaktojnë aksidente me fatalitet.

  Sipas znj. Fatime Jasiqi nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, ky hulumtim i bërë në shkollat fillore dhe të mesme për të identifikuar shkaktarët e aksidenteve në trafik mund të shërbej edhe si udhërrëfyes për shumë institucionet arsimore për faktin se ka mungesë të informacioneve për sigurinë në rrugë.

 • KOSOVA SHËNON DITËN EVROPIANE PA VIKTIMA NË RRUGË


  Prishtinë, 21 Shtator 2017

  Këtë vit edhe vendi ynë u bë pjesë e shumicës së vendeve Evropiane për shënimin e Ditës Evropiane pa viktima në rrugë. Kolegji i shkencave të aplikuara teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” organizuan një tryezë diskutimi me përfaqësues nga Ministria e Forcës së Sigurisë së Kosovës, Policia e Kosovës, Brigada e zjarrfikësve, Qendra e mjekësisë urgjente, Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, ekspert të trafikut, etj.

  Tryeza bashkojë për diskutim përfaqësues nga institucionet dhe akterët vendor që merren me çështjet e sigurisë rrugore dhe transportit në vend, ku ndër të tjera u diskutuan edhe çështjet si:

  -Veprimet e institucioneve dhe masat konkrete me qëllim të zvogëlimit të aksidenteve të trafikut në rrugët e Kosovës;

  -Vështirësitë në ofrimin e shërbimeve emergjente në rast të aksidenteve rrugore dhe hekurudhore;

  -Roli i auto shkollave në aftësimin e mirëfilltë të shoferëve të rinj dhe ndikimi i mediave në sensibilizimin e shoferëve për të eliminuar vdekjet në rrugë si pasojë e aksidenteve.

  Muhamed Krasniqi nga Kolegji “Tempulli”, e cilësoi gjendjen e sigurisë në rrugë si alarmante, duke thënë se aksidentet me të lënduar dhe me viktima janë të përditshme. Ndërsa, kolonel Sheremet Ahmeti nga Policia e Kosovës, tha se ky institucion mbetet i përkushtuar për ofrimin e sigurisë së qytetarëve të Kosovës. Ai tha se muajt qershor, korrik dhe gusht kanë qenë me një numër më të madhe të aksidenteve me fatalitet. Nënkolonel Afrim Veseli nga MFSK, tha se si FSK nuk janë hallka e parë për të ofruar siguri në rrugë. Por, ai tha që kanë një flotë të madhe të automjeteve që janë pjesëmarrës në komunikacion dhe kontributi i tyre në këtë drejtim është që ato automjete të jenë teknikisht në rregull.

  “Dita Evropiane pa viktima në rrugë” është lansuar për herë të parë vitin e kaluar nga TISPOL-Rrjeti Evropian i Policisë Rrugore dhe është përkrahur nga Komisioni Evropian.

   

   

 • MANIFESTIMI QENDROR NË KUADËR TË EDICIONIT TË PESTË TË RIVISTËS SHKOLLORE “SIGURIA NË RRUGË”


  Prishtinë, 12 Maj 2017

  Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike "Tempulli" dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit "AMRKS" në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe përkrahjen nga Këshilli për siguri në trafikun rrugor, Policia e Kosovës, Komuna e Prishtinës, Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë, për herë të pestë organizuan garat tradicionale të nxënësve me biçikleta lidhur me njohuritë për trafikun. Këtë vit në garat republikane "Siguria në rrugë" morën pjesë nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme të ulëta nga 16 Komuna te Republikës të Kosovës.

  Gjatë këtij aktiviteti nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme të ulëta trguan shkathtësitë e tyre në ngasjen e biçikletës. Njëkohësisht, përmes mbështetjes dhe aktiviteteve për kampanjën SaveLives #SlowDown kërkuan më shumë siguri në rrugë dhe respektim të plotë të shenjave dhe rregullave të trafikut.

  Në hapje të këtij manifestimi me një fjalë rasti përpara publikut u prezantuan z. Muhamed Krasniqi -Drejtor i Kolegjit “Tempulli”, z. Burim Krasniqi - U.D. i Drejtorit të Këshillit për siguri në trafikun rrugor- Ministria e Infrastrukturës, z. Besim Hasani – President i Komitetit Olimpik të Kosovës.

 • EDHE KOSOVA U BË PJESË E AKTIVITETEVE PËR SHËNIMIN E JAVËS SË KATËRT PËR SIGURI GLOBALE RRUGORE TË KOMBEVE TË BASHKUARA


  Java e Katërt për Siguri Globale Rrugore e Kombeve të Bashkuara është shënuar  nga data 8-14 Maj 2017.

  Kjo javë është fokusuar në shpejtësinë gjate ngasjes dhe çka mund të bëhet për të adresuar këtë faktor kryesor të rrezikut për vdekjet dhe lëndimet në trafikun rrugor.

  Kampanja kryesore nën ombrellën e së cilës janë zhvilluar të gjitha aktivitetet është SaveLives #SlowDown.

  Në Republikën e Kosovës, aktivitetet javore për shënimin e Javës së Katërt Për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara u organizuan bashkërisht nga të gjitha institucionet në vend të cilat kanë mandat dhe merren me çështjet e sigurisë në trafik si: Këshilli për siguri në trafikun rrugor, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Policia e Kosovës, Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, Kolegji i shkencave të aplikuara teknike “Tempulli”, OSBE dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” e cila është organizata zyrtare për Kosovë për implementimin e Javës të Katërt për Siguri Globale Rrugore të Kombeve të Bashkuara.

  Agjenda e aktiviteteve javore të cilat u zhvilluan në Kosovë:

  7 Maj 2017 (e Diel), në Sheshin “Zahir Pajaziti” - Press Konferencë për lansim të aktiviteteve javore në kuadër të Javës së Katërt për Siguri Globale Rrugore e Kombeve të Bashkuara.

  8 Maj 2017 (e Hënë) - Në mediat elektronike dhe të shkruara në këtë ditë u realizuan intervista, ku përveç që u diskutua për historikun e kësaj dite, rëndësi e veçantë është rezervuar edhe për diskutimin e gjendjes aktuale të sigurisë rrugore në Kosovë dhe masat që duhet të ndërmerren me qëllim të përmirësimit të sigurisë së lëvizjes në rrugë.

  10 Maj 2017 (e Mërkurë), në Spitalin e Pediatrisë - Shpërndarja e librave për ngjyrosje “Si të lëvizim të sigurt në rrugë”.

  11 Maj 2017 (e Enjte), në Qendrën e Shëndetit Mendor – Prishtinë dhe SOS Fshati – Ekspertë të fushës së trafikut ofruan ligjëratë për siguri në rrugë.

  12 Maj 2017 (e Premte), në Sheshin “Zahir Pajaziti”- Prishtinë - Manifestimi qendror në kuadër të Edicionit të pestë të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”, ku nxënësit e 16 shkollave fillore dhe të mesme të ulëta treguan shkathtësitë e tyre në ngasjen e biçikletës.

  13 Maj 2017 (e Shtune) - Zhvillimi i anketave në rajone të ndryshme me ngasës të mjeteve motorike,  me qëllim të vlerësimit të njohurive të tyre për elementet përbërëse të mjeteve motorike.

  14 Maj 2017 (E Diel), në Sheshin “Zahir Pajaziti” - Press Konferencë për përmbyllje të aktiviteteve.

   

 • AMRKS PJESËMARRËSE NË TAKIMIN VJETOR NË KUADËR TË PROJEKTIT TRASACU


  Vjenë, 6 Prill 2017

  Me datë 6 Prill 2017 në Vjenë u mbajt takimi i tretë vjetor në kuadër të TraSaCu- Traffic Safety Culture,  projekt ky i financuar nga Komisioni Europian, i cili synon zhvillimin e një qasje kulturore të kërkimit për sigurinë e trafikut rrugor dhe parandalimin e aksidenteve, ndërsa  partner nga Kosova në këtë projekt është AMRKS.

  Gjatë takimit të gjithë partnerët (Kosova, Shqipëria, Turqia, Greqia, Austria, Holanda, Estonia, Finlanda, Virgjinia) kishin mundësi të informonin të tjerët lidhur me aktivitetet e tyre gjatë vitit të kaluar dhe planet për aktivitetet në vazhdim.

  Njëkohësisht u diskutua edhe për të arriturat e projektit deri më tani dhe punën që na pret në vitin e fundit në kuadër të TraSaCu, ku më e rëndësishmja është zhvillimi i një manuali i cili do ju ndihmojë institucioneve të cilat kanë mandat të angazhohen për përmirësimin e sigurisë në rrugë duke u bazuar në kulturën e sigurisë në trafik.

 • KONFERENCA E KATËRT NDËRKOMBËTARE “SIGURIA SI SFIDË KYÇE PËR TRANSPORT TË QËNDRUESHËM DHE MOBILITET”


  Prishtinë, 20 Janar 2017

  Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS”, me përkrahjen nga IRU Academy, European Transport Safety Council – ETSC, Centre for Transport and Logistics “Sapienza” – University of Rome dhe Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, me datë 20 Janar 2017, organizuan Konferencën e katërt ndërkombëtare “Siguria si sfidë kyçe për transport të qëndrueshëm dhe mobilitet”.

  Konferenca arriti të bashkoj të gjitha palët e interesit të zotuara për përmirësimin e sigurisë në rrugë dhe zhvillimin e një qasje gjithëpërfshirëse dhe të përbashkët ndaj këtij problemi, me synim të shkëmbimit të praktikave më të mira nga programet efektive të veprimit për sigurinë në rrugë mes institucioneve lokale, rajonale dhe evropiane, si dhe palët e interesit të angazhuara në çështjet e transportit dhe sigurisë në rrugë.

  Në hapje të konferencës morrën pjesë përfaqësuesit nga Ministria e Infrastrukturës, Policia e Kosovës dhe Komuna e Prishtinës. Kurse, në panele të ndara kontribuan me përvojat dhe prezantimet e tyre përfaqësuesit nga IRU Academy (Zvicër), La prevention routiere internationale-PRI (Maroko), Promotrans (Francë), Federata Evropiane e viktimave në trafikun rrugor (Belgjikë), Instituti i Belgjikës për siguri në rrugë (Belgjikë), Universiteti i Zagrebit (Kroaci), Universiteti Politeknik i Tiranës (Shqipëri), Policia e Kosovës, OSBE, Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, etj.

   

 • AKTIVITETET PËR SHËNIMIN E DITËS BOTËRORE PËR PËRKUJTIMIN E VIKTIMAVE NË TRAFIKUN RRUGOR


  Prishtinë, 17-20 Nëntor 2016

  E diela e tretë e muajit Nëntor shënon Ditën Botërore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor. Kjo ditë shënohet me qëllim të përkujtimit të miliona njerëzve që humbin jetën në aksidentet rrugore, por njëkohësisht edhe për mbështetje ndaj familjarëve të viktimave.

  Këtë vit Policia e Kosovës, OSBE, Kolegji i Shkencave të Aplikuara ‘Tempulli’(njëherit edhe linku zyrtar për Kosovën në WDR), AMRKS dhe KUSA zhvilluan aktivitete katër ditore për shënimin e Ditës Botërore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor.

  Dita I (17 Nëntor 2016)- Grupi punues gjatë gjithë ditës ishin prezent në media të shtypura dhe vizuele, për të diskutuar lidhur me qëllimin e shënimit të kësaj dite dhe njëkohësisht edhe për gjendjen aktuale të sigurisë në rrugë dhe planin e veprimit për përmirësim të gjendjes aktuale. Intervistat në fjalë ishin një mundësi e mirë për sensibilizim të opinionit publik për rëndësinë e Ditës Botërore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor dhe mënyrën e përfshirjes së secilit pjesëmarrës në rrugë në këto aktivitete.

  Dita II (18 Nëntor 2016)- Grupi punues në bashkëpunim me Kryqin e Kuq dhe Qendrën e Transfuzionit të Gjakut u lokalizuan në Sheshin “Zahir Pajaziti” në Prishtinë, me këtë rast shumë qytetar këtë ditë dhuruan gjak për personat e lënduar në aksidente trafiku.

  Dita III (19 Nëntor 2016)- Grupi punues bashkë me qytetarë të shumtë pranë Teatrit Kombëtar në Prishtinë ndezën qirinj në nderim të viktimave që kanë humbur jetën në aksidente trafiku. Njëkohësisht gjatë kësaj kohe janë emetuar edhe video spote të cilat kanë për qëllim vetëdijesim e të gjithë pjesëmarrësve për një sjellje të edukuar dhe të përgjegjshme në trafik.

  Dita IV (20 Nëntor 2016)- Aktiviteti i parafundit për këtë vit ishte Konferenca Ndërkombëtare për shënimin e Ditës Botërore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor, ku morën pjesë përfaqësues të shumtë të institucioneve vendore dhe rajonale. Kjo konferencë ishte një mundësi e mirë për të diskutuar për gjendjen e sigurisë në rrugë e cila ekziston në vendin tonë dhe dhënien e rekomandimeve për veprimet që duhet të ndërmerren për përmirësim të gjendjes aktuale.

  Aktivitetet u përmbyllën me marshin përkujtimor në qendër të qytetit për nderim të gjithë personave që kanë humbur jetën si pasojë e aksidenteve në trafik, ndërsa pjesëmarrës ishin pjesëmarrësit e konferencës dhe qytetarë të shumtë.

   

 • KAMPANJA VETËDIJESUSE “MOS E BJER PUNËN DERI KËTU” PËRFAQËSON KOSOVËN NË KONFERENCËN EVROPIANE PËR SIGURI NË RRUGË


  Bruksel, 17-18 Nëntor 2016

  Video spoti “Përdorimi i telefonit gjatë ngasjes” pjesë e kampanjës vetëdijesuese “Mos e bjer punën deri këtu” është përzgjedhur në mesin e shumë kampanjave të zhvilluara nga vende të ndryshme të  Evropës  për tu prezantuar në Konferencën Evropiane për kampanja vetëdijesuese për siguri në rrugë, e cila u mbajt më datë 17 dhe 18 Nëntor 2016 në Bruksel.

  Në këtë konferencë themeluesi i AMRKS-së z. Muhamed Krasniqi përveç që prezantoj këtë kampanjë dhe qëllimin e saj, njëkohësisht prezantoj edhe aktivitetet tjera për sigurinë në rrugë të zhvilluara në Kosovë gjatë viteve të fundit.

  Konferencën dyditore e hapi z. Antonio Avenoso, Drejtor ekzekutiv i Këshillit Evropian për siguri në transport (ETSC). Në këtë takim ishte i pranishëm edhe z. Herman De Kro, President i ETSC dhe ish Ministër i Transportit në qeverinë belge.

  Gjatë dy ditëve u prezantuan kampanja mjaftë interesante nga përfaqësues të institucioneve dhe organizatave të disa vendeve të Evropës, si: Ministria Flamane e mobilitetit dhe punëve publike, Hulumtuesit Evropiane të përdoruesve të sigurisë rrugore (ESRA), Instituti Belg i sigurisë rrugore (BRSI), Fondacioni Flaman për njohuri në trafik (VSV), Bordi i sigurisë rrugore nga Austria, Këshilli Finlandez i sigurisë rrugore (Liikenneturva), Këshilli Danez i sigurisë rrugore, Autoriteti Belg i sigurisë rrugore, Agjencia Ëalloon për sigurinë rrugore (AËSR), Asociacioni Kosovar i motorizimit (AMRKS), Këshilli Norvegjez i sigurisë rrugore, Autoriteti për transport i Islandës, Fondacioni Flaman për njohuri në trafik (VSV), Këshilli Republikan për sigurinë në trafikun rrugor i Maqedonisë, Prindërit e viktimave në trafikun rrugor nga Belgjika, etj.

  Ishte nder që në pranin e të gjithë këtyre zyrtarëve dhe përfaqësuesve të këtyre shteteve (të cilat investojnë shumë në aktivitete të ndryshme për ngritjen e sigurisë në rrugë), të vlerësohet lart puna e #AMRKS nga Kosova (një vend që nuk investon aspak për sigurinë në rrugë).

 • AMRKS KRYESON DELEGACIONIN E KOSOVËS NË KONFERENCËN NDËRKOMBËTARE PËR SIGURI NË RRUGË "MENAXHIMI I SIGURISË RRUGORE NË EVROPËN JUGLINDORE, SFIDAT DHE VEPRIMET"


  Shkup, 30 Shtator-1 Tetor 2016

  Për dy ditë me radhë në në Shkup zhvilloj punimet Konferenca ndërkombëtare për sigurinë në rrugë "Menaxhimi i sigurisë rrugore në Evropën Juglindore, sfidat dhe veprimet". Ky aktivitet është organizuar nga Këshilli Republikan i Maqedonisë për sigurinë në trafikun rrugor, kurse është mbajtur nën patronatin e Presidentit të Republikës të Maqedonisë z. Gjorgje Ivanov.

  Në konferencë përveç zyrtarëve nga Qeveria e Maqedonisë mori pjesë edhe drejtori ekzekutiv në Këshillin evropian për sigurinë në rrugë (ETSC), z. Antonio Avenoso dhe përfaqësues të shumtë nga Institucionet arsimore dhe organizatat e ndryshme nga Maqedonia, regjioni dhe Europa.

  Në panelin e parë të diskutimit u paraqitën drejtuesit e Këshillit vendor për sigurinë në trafikun rrugor dhe përfaqësuesit e këshillave/asociacioneve nga shtetet e regjionit si Kosova, Shqipëria, Maqedonia, Kroacia, Serbia, Bullgaria dhe Greqia. Kosova në këtë panelë  përfaqësohej nga Asociacioni Kosovar i Motorizimit-AMRKS. Njëkohësisht, pjesëmarrës ishin edhe një numër i konsideruar i përfaqësuesve të tjerë të institucioneve nga Kosova, si nga Policia e Kosovës, profesor dhe ekspertë të çështjeve të trafikut.

 • “POZICIONIMI I SHQIPËRISË KUNDREJT SIGURISË RRUGORE TË BE-së”


  Tiranë, 6 Korrik 2016

  Këtë herë ishte Tirana vendi që bëri bashkë ekspert vendor dhe ndërkombëtar për të diskutuar lidhur me sigurinë rrugore. Ky aktivitet ishte edhe një mundësi shtese për shkëmbim të njohurive dhe eksperiencës në mes të pjesëmarrësve.

  Me prezentimet e tyre kontribuan Ministri i transporteve të Shqipërisë, z. Haxhinasto, përfaqësuesit e World Bank, Polytechnic University of Tirana, Director of Traffic Police, Ministry of Interior, Albania, TAP Representative, SHELL, NAVAK Training Center, Serbia, InterAlbanian Insurance Company, Technical University of Athens, Greece, General Director of the Roads Directorate from Albania, AMRKS, La Sapienza University, Rome, Regional Manager for Opel Southeast Europe, Aleksander Moisiu University, etj. Kurse, nga Kosova ishte përzgjedhur z. Muhamed Krasniqi-themelues i AMRKS të prezantojë para pjesëmarresve aktivitetet dhe këndvështrimet nga Kosova kundrejt çeshtjes së sigurisë rrugore.

  Sponsorët e kësaj konference, janë Avis Rent A Car Shqipëri dhe TAP (Trans Adriatic Pipeline).

   

   

 • PUNËTORI: GJENDJA E SIGURISË RRUGORE NË KOMUNAT MITROVICË, VUSHTRRI DHE SKENDERAJ


  Mitrovicë, 15 Qershor 2016

  Jemi në sezonin veror dhe mundësitë për shtimin e numrit të aksidenteve në trafik janë gjithnjë më të madha, kjo edhe për shkak të fluksit të atdhetarëve që do vizitojnë Kosovën në këtë periudhë.

  AMRKS, përkatësisht Forumi i Kosovës për siguri në rrugë në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, organizoj ne Mitrovicë një punëtori ku fokus kryesor ishte gjendja aktuale e sigurisë rrugore në Komunat Mitrovicë, Vushtrri dhe Skenderaj.

  Qëllim i kësaj punëtorie, ku pjesëmarrës ishin përfaqësues nga Ministria e Infrastrukturës, Policia e Kosovës, Kuvendet Komunale, ekspert nga Kolegji “Tempulli” dhe AMRKS ishte diskutimi lidhur me mesazhet që duhet të përçohen tek qytetarët, me qëllim ngritjen e vetëdijesimit të tyre që secili nga ne në trafik duhet të kujdeset për veten dhe të tjerët, me fjalë të tjera secili nga ne duhet të ketë një kulturë të sjelljes në trafik.

   

 • TRYEZË E RRUMBULLAKËT "VIZIONI ZERO I AKSIDENTEVE NË RRUGË"


  Prishtinë, 31 Maj 2016

  Me qëllim që të kontribuojmë sa më shumë në përmirësimin e gjendjes së sigurisë rrugore në vend, AMRKS përkatësisht Forumi i Kosovës për siguri në rrugë në bashkëpunim me Kolegjin Tempulli organizoi tryezën e rrumbullakët "VIZIONI ZERO i aksidenteve në rrugë".

  Pjesë e panelit ishin përfaqësuesit nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ministria e Infrastrukturës, Policia e Kosovës, Brigada e Zjarrfikësve, Qendra e Mjekësisë Urgjente, Kolegjit “Tempulli”, AMRKS, OSCE dhe anëtarë të tjerë të Forumit të Kosovës për siguri në rrugë.

  Tryeza solli reflektimet e panelistëve si përpjekje e përbashkët për të ndaluar që askush të mos pësojë për shkak të një aksidenti në trafik.

 • PRESIDENTI I FIA-S JEAN TODT VIZITOI KOSOVËN


  Prishtinë, 27 Maj 2016

  Presidenti i FIA-s Jean Todt, njëherit i ngarkuar i posaçëm nga OKB  për sigurinë botërore në rrugë, në javën e fundit të muajit Maj vizitoi Kosovën.

  Gjatë vizitës së tij Presidenti Jean Todt u prit nga krerët më të lartë të pushtetit qendror dhe lokal të Kosovës, me këtë rast nga të gjithë kërkojë angazhim për përmirësim të infrastrukturës rrugore dhe marrjen e masave të tjera konkrete me qëllim ndalimin e vdekjeve si pasojë e aksidenteve në trafik.

  Ai bashkë me qeveritarët tanë përmes shkrimit të mesazheve për siguri në rrugë, treguan mbështetjen e tyre për kampanjën botërore #SaveKidsLives. Kjo nuk është hera e parë që Kosova bëhet pjesë e kësaj kampanje, sepse gjatë vitit të kaluar AMRKS ka zhvilluar aktivitete në kuadër të #SaveKidsLives, si shkrimi i mesazheve për siguri në rrugë nga qytetarët, shpërndarja dhe nënshkrimi i Deklaratës së fëmijëve nga mbarë bota që është thirrje e tyre drejtuar të rriturve dhe institucioneve që të bëjnë më shumë për tu mundësuar atyre lëvizje të lirë.

  Sukseset e garuesve Kosovar dhe të Federatës së Auto Sporteve të Kosovës (FASK) në arenën ndërkombëtare, janë meritor për realizimin e vizitës së Jean Todt në Kosovë.

 • MANIFESTIMI QENDROR NË KUADËR TË EDICIONIT TË KATËRT TË RIVISTËS SHKOLLORE “SIGURIA NË RRUGË”


  Prishtinë, 13 Maj 2016

  Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe AMRKS së bashku me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe me përkrahjen nga  Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, Policia e Kosovës dhe Komuna e Prishtinës, organizuan edicionin e katërt të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”. Këtë vit pjesë e aktivitetit ishin gjithsejtë 20 SHFMU nga 6 komuna të Republikës së Kosovës (Prishtinë, Lipjan, Ferizaj, Vushtrri, Suharekë dhe Mitrovicë).

  Në hapje të manifestimit qendror foli z. Muhamed Krasniqi, Drejtor i Kolegjit Tempulli, z. Lutfi Zharku, Ministër i Infrastrukturës, znj. Anila Statovci, Zëvendësministre në Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe Kolonel Sheremet Ahmeti, nga Policia e Kosovës dhe përfaqësues të tjerë nga institucione dhe organizata vendore dhe ndërkombëtare.

  Ministri i Infrastrukturës z. Lutfi Zharku tha se Qeveria e Kosovës do të vazhdojë edhe më tutje ta përkrah këtë aktivitet të rëndësishëm për fëmijët e Kosovës. Ndërsa zëvendësministrja e Arsimit, Anila Statovci Demaj, tha se MASHT, e ka për detyrë që t’i edukojë fëmijët në mënyrë të vazhdueshme, jo vetëm në mësim por edhe për jetën.

  Kësaj radhe në garat republikane fituan:

  Grupi i parë:

  I. Ylli Haxha, SH.F.M.U. „Ismajl Qemajli“, Mitrovicë e Jugut

  II. Gentrit Hyseni, SH.F.M.U. „Lumni Surdulli“, Gadime e Epërme-Lipjan

  III. Gresa Bruqi, SH.F.M.U. “ Ismajl Qemajli”, Prishtinë

  Grupi i dytë:

  I. Vigan Havolli, SH.F.M.U „Shkolla Model“, Prishtinë

  II. Deniz Azemi,  SH.F.M.U “ Vezir Jashari”, Ferizaj

  III. Blinera Vlladi, SH.F.M.U “Afrim Abazi”, Ferizaj

   

 • AMRKS MERR PJESË NË TAKIMIN VJETOR TË TraSaCu


  Vjenë, 26-27 Prill 2016

  TraSaCu- Traffic Safety Culture është projekt i financuar nga Komisioni Europian, i cili synon zhvillimin e një qasje kulturore të kërkimit për sigurinë e trafikut rrugor dhe parandalimin e aksidenteve. Kosova në këtë projekt është partner i barabartë krahas partnerëve tjerë nga Shqipëria, Turqia, Greqia, Austria, Holanda, Estonia, Finlanda, Virgjinia.

  Me datë 26 dhe 27 Prill në Vjenë u mbajt takimi vjetor i të gjithë partnerëve ku u shpalosën të arriturat e deritashme dhe u vendos për aktivitetet e mëtutjeshme në kuadër të projektit. Ky takim ishte një mundësi e mirë për të gjithë pjesëmarrësit që të promovojnë aktivitetet e tyre për të garantuar një sjellje më të kulturuar në rrugë.

  Në muajin Qershor të këtij viti pritet që vendin tonë ta vizitojë një ekspert nga TraSaCu, i cili do të bashkëpunojë nga afër me AMRKS dhe institucionet tjera ne vend të cilat merren me çështjet e sigurisë në rrugë.

 • EDICIONI I KATËRT I RIVISTËS SHKOLLORE “SIGURIA NË RRUGË”- PJESA TEORIKE


  Prishtinë, 29 Mars 2016

  Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” në bashkëpunim me Ministrin e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë këtë vit organizojnë edicionin e katërt të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”.

  Ky aktivitet tashmë tradicional në shkallë vendi, përfshin shkolla fillore dhe të mesme të ulta nga komuna të ndryshme të Republikës së Kosovës, përzgjedhjen e të cilave e bënë MASHT-i.

  Pjesëmarrëse në këtë edicion janë gjithsejtë 20 SHFMU nga 6 Komuna të Republikës së Kosovës (Prishtinë, Lipjan, Ferizaj, Vushtrri, Suharekë dhe Mitrovicë), kurse me qëllim të mbarëvajtjes së aktiviteteve nxënësit janë ndarë në dy grupe:

  Grupi i parë - klasat 3, 4 dhe 5,

  Grupi i dytë - klasat 6, 7, dhe 8.

  Në kuadër të pjesës teorike, me datë 29 Mars deri më 1 Prill 2016, grupet punuese vizituan shkollat e përzgjedhura. Për dallim nga edicionet e kaluara ku nxënësit kanë plotësuar testet me qëllim të vlerësimit të njohurive të tyre për rregullat dhe shenjat e trafikut, këtë vit është vepruar ndryshe. Nxënësve u janë shpërndarë pyetësor dhe duke u bazuar në rezultatet që merren nga pyetësori do të publikohet hulumtimi që ka për qëllim identifikimin e faktorëve kryesor që ndikojnë në sigurinë e lëvizjes së nxënësve gjatë rrugëtimit nga shtëpia në shkollë dhe anasjelltas.

  Edicioni i katërt i Rivistës shkollore “Siguria në rrugë” përkrahet nga Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, Policia e Kosovës dhe Komuna e Prishtinës.

   

 • ALCOHOL INTERLOCKS: DREJT NJË QASJE EVROPIANE PËR TË LUFTUAR DUKURINË E NGASJES NËN NDIKIMIN E ALKOOLIT


  Lubjanë, Asambleja Kombëtare e Sllovenisë, 5 SHKURT 2016

  Këshilli Evropian për Siguri në Transport-ETSC, pjesë e së cilës është edhe AMRKS së bashku me Agjencinë Sllovene për Siguri në rrugë, organizuan një tryezë të rrumbullakët në Asamblenë  Kombëtare të Sllovenisë në Lubjanë, që kishte si qëllim kryesor ngritjen e vetëdijësimit të politikanëve, sektorit privat dhe liderëve por edhe opinionit, se si të zhvillohet dhe të fuqizohet një qasje sistematike për të redukutar përdorimin e alkoolit në trafik.

  Hapjen e këtij aktiviteti e bëri Kryetari i Kuvendit të Sllovenisë Dr. Milan Brglez, Ministri i Infrastrukturës z. Peter Gašperšič dhe udhëheqes më të lartë agjencive shtetërore.

  Ishte një diskutim mjaftë konstruktiv me përgjegjësit institucionalë të kësaj çështje si Agjencioni slloven për sigurinë në trafik, Ministria e Shëndetësisë, Ministria e Infrastrukturës, Ministria e Drejtësisë dhe Drejtoria e përgjithshme e Policisë sllovene.

  Fokusi kryesor ishte në masat që duhet të merren për të trajtuar dukurinë e ngasjes nën ndikimin e alkoolit përmes përdorimit të Alcohol interlocks, njëkohësisht u diskutua edhe për rezultatet e hulumtimeve të fundit dhe rastet studimore të realizuara nga shtetet antare të BE-së, duke filluar nga fjalimi kyq  nga znj. Violeta Bulc, Komisionere e BE-së për Transport.

  Poashtu, ky aktivitet u mundësojë pjesëmarrësve të diskutojnë me ekspertë të ndryshëm nga kjo fushë dhe njëkohësisht të shkëmbejnë eksperiencat e tyre për sa i përket suksesit në përdorimin e alcohol interlocks në gjithë BE-në.

 • KONFERENCA E TRETË NDËRKOMBËTARE “HULUMTIMET NË TRANSPORT DHE TRANSFERIMI I NJOHURIVE NË SIGURINË RRUGORE”


  Prishtinë, 22 Janar 2016

  Këtë vit për herë të tretë Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” organizuan  Konferencën ndërkombëtare “Hulumtimet në transport dhe transferimi i njohurive në sigurinë rrugore”. Kurse përkrahja e saj u bë nga Forumi i Kosovës për siguri në rrugë,   Sapienza – Università di Roma, IRU Academy, European Transport Safety Council – ETSC.

  Kjo konferencë arriti të bashkojë në një vend institucionet dhe akterët që merren me çështjet e transportit dhe sigurisë rrugore në vend, regjion dhe Evropë dhe ishte një mundësi e mirë për shkëmbim të ideve me ekspertë vendorë dhe ndërkombëtarë për sa i përket sfidave që lidhen me sigurinë rrugore, projektet investuese të BE-së në infrastrukturën rrugore-hekurudhore dhe transferimin e hulumtimeve të ndryshme për sigurinë në rrugë.

  Në hapje të saj morën pjesë përfaqësuesit nga Ministria e Infrastruturës, Ministria për Arsim, Shkencë dhe Teknologji, Ministria e Punëve të Brendshme dhe Avokati i Popullit. Kurse panelistë ishin përfaqësuesit nga Këshilli Evropian për siguri rrugore (Belgjikë), IRU Academy (Zvicër), EuroRap (Angli), Universiteti Sapienza (Itali), Këshilli Austriak për siguri në rrugë (Austri), TraSaCu Projekt, Policia e Kosovës, Akademia e Kosovës për siguri publike, EULEX, OSBE, FSK, Konfederata e Shoqatave shqiptare të sigurisë rrugore, etj.

  Me qëllim të implementimit të rekomandimeve të dhëna nga ekspertët vendor dhe ndërkombëtar gjatë konferencës, ato do të dorëzohen tek institucionet dhe palët e interesit në mënyrë që të gjithë bashkë të kontribuojmë në realimin e tyre.

 • POLICIA E KOSOVËS NDAN MIRËNJOHJE PËR FORUMIN E KOSOVËS PËR SIGURI NË RRUGË


  Prishtinë, 30 Dhjetor 2015

  Policia e Kosovës/Divizioni i Komunikacionit rrugor i ndau Forumit të Kosovës për siguri në rrugë mirënjohje për kontributin e dhënë në organizimin e aktiviteteve të cilat qëllim kryesor kanë përmirësimin e sigurisë rrugore. Kjo Mirënjohje padyshim se është dhurata më e vlefshme e këtij viti, sepse është krenari kur aktivitetet e tilla respektohen dhe vlerësohen nga institucioni më i besuar në vend.

  Me këtë rast Forumi i Kosovës për siguri në rrugë falënderon të gjithë anëtarët për kontributin e tyre të vazhdueshëm në realizimin e objektivave tona, sepse vetëm të bashkuar mund të bëjmë më shumë për tu ofruar qytetarëve një siguri më të madhe në trafik.

 • Forumi i Kosovës për siguri në rrugë u mblodh sot për të diskutuar mbi gjendjen e sigurisë rrugore në vend


  Prishtinë, 24 Dhjetor 2015

  Në takimin e sotëm përmbyllës të Forumit të Kosovës për siguri në rrugë janë prezantuar detajisht të gjitha aktivitetet vjetore, të cilat janë zhvilluar përgjatë gjithë vitit në vend. Ndër të tjera të gjithë partnerët shfaqën brengën dhe shqetësimin e tyre për nivelin e sigurisë në vend si dhe numrin e aksidenteve të trafikut, të cilat për nga numri dhe pasojat e tyre tashmë konsiderohen si alarmante.

  Gjatë këtij takimi antarët e Forumit të Kosovës për siguri në rrugë ju bënë thirrje institucioneve të cilat kanë mandat për sigurinë në rrugë, që përfunidimisht të marrin veprime konkrete dhe në bashkëpunim me mekanizmat tjera respektive të ndërmarrin edhe masa konkrete ndëshkuese, për të ofruar një ambient të sigurt për të gjithë pjesëmarrësit në rrugë. Njëkohësisht ju bënë thirrje edhe të gjithë pjesëmarrësve në rrugë të jenë të kujdesshëm çdo herë e sidomos tani që kemi hyr në stinën e dimrit dhe jemi në prag të festave të fundvitit.

 • AMRKS I BASHKOHET 3-STAR COALITION


  Prishtinë, 10 Dhjetor 2015

  AMRKS zyrtarisht ka pranuar konfirmimin për anëtarësim në 3-Star Coalition, i cili është një grup i 57 organizatave nga mbarë bota që punojnë për të ndërtuar një botë të shëndetshme duke avokuar për projektimin dhe ndërtimin e rrugëve më të sigurta në botën në zhvillim.

  Në mënyrë të veçantë, 3-Star Coalition avokon për rrugët në vendet në zhvillim që ndërtimi i tyre të plotësojë së paku standardin e sigurisë me 3 yje për të gjithë përdoruesit e rrugës dhe ky koalicion nxit organizata si Banka Botërore për të miratuar këtë standard.

  3-Star Coalition ka një qasje gjithëpërfshirëse që përfshin përmirësimin në zbatimin e ligjeve të sigurisë rrugore, arsimin publik si dhe angazhohet për një lidership të fortë për sigurinë në rrugë, andaj antarësimi i AMRKS në këtë koalicion ndërkombëtar dhe në organizata të tjera të cilat kanë për qëllim përmirësimin e sigurisë rrugore është me rëndësi të veçantë për mbarë vendin sepse në këtë mënyrë mundësohet shkëmbimi i praktikave me vende të ndryshme nga bota dhe së kontribuojmë për sigurinë në rrugë dhe për të drejtat e personave që pësojnë nga aksidentet rrugore.

 • Kosova shënon Ditën Botërore të përkujtimit të viktimave në trafikun rrugor


  Prishtinë, 12-15 Nëntor 2015

  E diela e tretë e muajit Nëntor shënon Ditën Botërore të përkujtimit të viktimave në trafikun rrugor. Kjo ditë shënohet me qëllim të përkujtimit të miliona njerëzve që humbin jetën në aksidentet rrugore, por njëkohësisht edhe për mbështetje ndaj familjarëve të viktimave.

  Në Kosovë kjo ditë u shënua me një mori aktivitetesh, të cilat ishin një thirrje protestuese për siguri më të madhe në rrugë, por edhe përkujtim i jetëve të humbura në aksidente trafiku.

  Aktivitetet në fjalë filluan me 12 Nëntor dhe përfunduan më 15 Nëntor 2015.

  E enjte, datë 12 Nëntor- në emisionin javor dedikuar sigurisë në rrugë në KTV u bë lansimi i aktiviteteve të organizuara për shënimin e Ditës Botërore për përkujtim të viktimave në trafikun rrugor.

  E premte, datë 13 Nëntor – duke u bazuar në faktin se kërkesat për gjak në vendin tonë janë të mëdha, qytetarë të shumtë dhuruan  gjak për personat e aksidentuar në trafik.

  E shtunë, datë 14 Nëntor – me qëllim të vetëdijësimit të qytetarëve për një sjellje të edukuar në trafik, në qendër të Prishtinës gjatë tërë pasdites u emetuan spote të ndryshme për siguri në rrugë.

  E diel, datë 15 Nëntor – Me moton “Është koha për të kujtuar – thuaj JO krimeve në rrugë” qytetarë të shumët marshuan nga Sheshi “Zahir Pajaziti” deri tek Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë. Qëllimi i tyre ishte të përcjellin mesazh vetëdijësues tek qytetarët dhe institucionet për kujdes në trafik. Aktivitetet vazhduan duke marshuar me biçikleta drejtë magjistrales Prishtinë-Pejë, që është rruga më e frekuentuar në Kosovë. Kurse, në mbrëmje tek Teatri Kombëtar u bë ndezja e 112 qirinjve në përkujtim të 112 personave që humbën jetën në aksidente trafiku në periudhën Janar – Nëntor 2015.

  Të gjitha aktivitetet e lartpërmendura ishin iniciativë qytetare, të cilat u mbështetën edhe nga shoqëria civile dhe nga disa institucione të vendit: Zyra e Presidentes së Kosovës, MI, Policia e Kosovës, Komuna e Prishtinës, Kolegji Tempulli, Asociacioni Kosovar i Motorizimit-AMRKS, Forumi i Kosovës për siguri në rrugë, Transfuzioni i gjakut, Brigada e Zjarrfikësve dhe Nisma vetëdijësuese për çiklizëm.

  Së bashku mund të bëjmë më shumë për të penguar të keqen dhe për të ofruar më shumë siguri në rrugë.

 • GJENDJA E SIGURISË NË RRUGË MJAFTË SHQETËSUESE SI PASOJË E AKSIDENTEVE NË TRAFIK


  Prishtinë, 18 Shtator 2015

  Sa i përket aksidenteve në trafik në vend, gjashtëmujori i parë i këtij viti karakterizohet me një siguri më të madhe në rrugë në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar.

  Këto dhe çështje të tjera të cilat lidhen me sigurinë në rrugë, u diskutuan sot në takimin e radhës që u mbajt nga antarët e Forumit të Kosovës për siguri në rrugë, ku morën pjesë përfaqësues nga Policia e Kosovës, Forcat e Sigurisë së Kosovës, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ministria e Infrastrukturës, Tempulli, AMRKS, OSBE, UNHCR, Këshilli i prindërve të Kosovës, Këshilli i mësimdhënësve të Kosovës dhe Forumi i Shofer Instruktorëve të Kosovës. Të gjithë një zëri shprehën shqetësimin e tyre lidhur me gjendjen e sigurisë në rrugë. Shtatori është muaji më i rëndë i këtij viti, për sa i përket viktimave nga aksidentet në trafik, ku vetëm brenda këtyre ditëve kanë qenë 14 persona të vdekur, derisa vitin e kaluar, gjatë gjithë muajit Shtatorit numri i viktimave ishte 10.

  Pothuajse të gjithë të pranishmit gjatë fjalimeve të tyre shprehën vërejtje të shumta në (mos) punën e deritashme të Ministrisë së Infrastrukturës si institucion i cili ka mandat ligjor për sigurinë në rrugë në vend. Ata kërkuan me ngulm që përfundimisht Këshilli kombëtar për sigurinë në komunikacionin rrugor të ftojë të gjitha mekanizmat respektive për te analizuar gjendjen e sigurisë ne rruge e cila fatkeqësisht përditë e më tepër është duke u rënduar.

  Me këtë rast u shpalosën edhe aktivitetet të cilat Forumi do ti zhvillojë brenda këtij viti por edhe në vitin e ardhshëm. Aktiviteti i radhës është caktuar me datë 15 Nëntor 2015 kur do të bëhet edhe shënimi i Ditës Ndërkombëtare të përkujtimit të viktimave të aksidenteve në trafik

 • Forumi i Kosovës për siguri në rrugë falënderon Komunën e Prishtinës për përkrahjen e aktiviteteve për siguri në rrugë.


  Prishtinë, 7 Korrik 2015

  Sot kryetari i Komunës së Prishtinës z. Shpend Ahmeti priti në takim pune përfaqësues të Forumit të Kosovës për siguri në rrugë. Gjatë këtij takimi është diskutuar për thellimin e bashkëpunimit institucional me qëllim të përmirësimit dhe rritjes së sigurisë së lëvizjes për të gjithë pjesëmarrësit në rrugët e qytetit. z. Krasniqi falënderojë kryetarin e Komunës së Prishtinës për përkrahjen e aktiviteteve për siguri në rrugë, duke premtuar gatishmërinë për të kontribuar në të gjitha çështjet që lidhen me trafikun dhe transportin në qytet.

  Me këtë rast në shenjë falënderimi ai dhurojë një Mirënjohje për Komunën e Prishtinës për mbështetjen e Edicionit të tretë të garave Republikane në kuadër të Rivistës shkollore "Siguria në rrugë". Ky projekt kombëtar për sigurinë në rrugë, tash e tri vite zhvillohet në bashkëpunimin me Ministrinë e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë.

  Në anën tjetër kryetari i Komunës z. Ahmeti po ashtu u zotua për vazhdimin e bashkëpunimit, duke premtuar se Komuna e Prishtinës do të përkrahë këto aktivitete dhe do të propozojë përfaqësuesin e saj në Forumin e Kosovës për siguri në rrugë. Komuna e Prishtinës është e hapur por edhe e gatshme për bashkëpunim në gjitha aktivitetet e propozuara me qëllim të krijimit të kushteve sa më të mira dhe më të sigurta për lëvizje në rrugë për të gjithë qytetarët, tha ndër të tjera z. Ahmeti. Gjatë takimit është dakorduar që të shikohen bashkërisht mundësitë për pajisjen e shkollave të qytetit me kabinet të komunikacionit.

  Në takim morën pjesë përfaqësuesit e Forumit, z. Muhamed Krasniqi, drejtor i Kolegjit të shkencave të aplikuara teknike Tempulli, znj. Shpresa Mulliqi, zyrtare për vetëdijesim dhe siguri publike  në OSBE, z. Njazi Kusari – trajner profesional dhe znj. Gentianë Xheladini , asistente në Kolegjin e  shkencave të aplikuara teknike Tempulli.

 • EDHE KOSOVA BËHET PJESË E KAMPANJËS GLOBALE #SAVEKIDSLIVES, PËR SIGURINË E FËMIJËVE NË RRUGË


  Prishtinë, 4 Qershor 2015

  Manifestimi qendror në kuadër të Edicionit të tretë të Rivistës shkollore”Siguria në rrugë”,u mbajt sot me datë 4 Qershor. Ky aktivitet është organizuar nga Ministria për Arsim, Shkencë dhe Teknologji në bashkëpunim me Kolegjin Tempulli, Policinë e Kosovës, AMRKS, Forumin e Kosovës për siguri në rrugë dhe është përkrahur nga Byroja Kosovare e Sigurimit dhe Komuna e Prishtinës.

  Qëllim kryesor i tij është vetëdijesimi dhe rëndësia e njohjes së shenjave dhe rregullave të trafikut për të gjithë nxënësit e Republikës.

  Në hapje të këtij aktiviteti morën pjesë përfaqësues nga nivelet e larta të shtetit si z. Arsim Bajrami – Ministër për Arsim, Shkencë dhe Teknologji, z. Nazmi Jashari dhe z. Fidan Rekaliu –Këshilltar i Ministrit për Infrastrukturë, Kolonel Sheremet Ahmeti nga Policia e Kosovës, përfaqësuesit nga Bashkimi Evropian në Kosovë dhe përfaqësues nga institucionet tjera të vendit.

  Ministri për Arsim Shkencë dhe Teknologji z. Arsim Bajrami tha se forma e tillë e edukimit është e rëndësishme në krijimin e edukatës qytetare rreth rregullave të trafikut. Ndërsa organizatori i kësaj ngjarje z. Muhamed Krasniqi theksoj që ndjehet i lumtur që aktivitetet tona kanë ndikuar në krijimin e një ambienti më të sigurt për fëmijët tanë.

  Përveç garave me biçikleta, sot u zhvilluan edhe aktivitete të tjera, të cilat lidhen me sigurinë në rrugë dhe janë pjesë e kampanjës ndërkombëtare #SaveKidsLives, si :

  - shpërndarja dhe nënshkrimi i Deklaratës së fëmijëve nga mbarë bota që është thirrje e tyre drejtuar të rriturve dhe institucioneve që të bëjnë më shumë për tu mundësuar atyre lëvizje te lire,

  - qytetarët do kenë mundësinë të shkruajnë një moto të shkurtë që lidhet me sigurinë në rrugë dhe të realizojnë fotografi, të cilat pastaj do postohen në faqen e kampanjës ne fjalë.

   

 • EDICIONI I TRETË I RIVISTËS SHKOLLORE ”SIGURIA NË RRUGË”-PJESA TEORIKE


  Prishtinë, 29 Maj 2015

  Ministria për Arsim, Shkencë dhe Teknologji në bashkëpunim me Kolegjin e Shkencave të Aplikuara Teknike Tempulli,  organizuan Edicionin e tretë të Rivistës shkollore “Siguria në rrugë”, i cili është aktivitet tradicional dhe përfshinë shkolla fillore dhe të mesme të ulëta nga mbarë vendin, përzgjedhjen e të cilave e bënë MASHT-i. Aktiviteti është mbështetur edhe nga Policia e Kosovës, Kumuna e Prishtinës dhe Forumi i Kosovës për siguri në rrugë.

  Komunat pjesëmarrëse për këtë vit, të cilat janë: Prishtina, Shtime, Drenas, Viti, Prizren, Kamenice, Novobërdë, Shtërpcë, Gjakovë dhe Malishevë.

  MASHT–i ishte vendi i cili mblodhi sot 47 nxënës nga 12 shkollat pjesëmarrëse, të cilët iu nënshtruan testimit teorik nga fusha e komunikacionit që qëllim kryesor ka inkuadrimin e nxënësve në programin e mësimit të rregullave elementare dhe shkathtësive të sjelljes në trafik.

  Nxënësit të cilët u treguan më të suksesshëm sot fituan të drejtën të marrin pjesë në garat me biçikleta, që nënkupton testimin e tyre në shkathtësitë teknike për ngasjen e biçikletës. Falë mbështetjes dhe bashkëpunimit me Komunën e Prishtinës, është mundësuar që këtë vit garat të mbahen në Sheshin” Zahir Pajaziti” në Prishtinë, me datë 04 Qershor 2015 duke filluar nga ora 10:00.

  Zhvillimi i aktiviteteve dhe plani i veprimit të përbashkët në rritjen e sigurisë në rrugë, janë kërkesë e planit global për dekadën e veprimit 2011-2020 të Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Duke qenë se këto aktivitete po organizohen për herë të tretë në Kosovë, konsiderojmë se bashkërisht kemi arritur të përmirësojmë sigurinë e lëvizjes në trafik.

   

   

   

   

 • TAKIM I FORUMIT TË KOSOVËS PËR SIGURI NË RRUGË


  Prishtinë, 14 Maj 2015

  Takimi i radhës i Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë është fokusuar në shpalosjen e aktiviteteve të zhvilluara në pesë mujorin e parë të vitit 2015 si dhe përgatitjet për organizimin e edicionit të tretë të garave me nxënës në shkallë vendi “Siguria ne rrugë”. Ky aktivitet tashmë tradicional zhvillohet nga Kolegji Tempulli në bashkëpunim me MASHT-in dhe përkrahet nga Forumi i Kosovës për sigurinë në rrugë.

  Të pranishëm në këtë takim ishin përfaqësuesit nga Policia e Kosovës, MASHT, Tempulli, AMRKS, OSBE, Federata e Auto shkollave, Komiteti i Këshillit të prindërve, Asociacioni i Komunave të Kosovës, etj.

  Përveç temave të cilat ishin të caktuara, gjatë takimit kishte edhe diskutime dhe shkëmbime të ideve për zhvillimin dhe organizimin të aktiviteteve, të cilat në fokus të tyre kanë vetëdijesimin e qytetarëve për sigurinë në rrugë dhe njëkohësisht përpjekjet për përmirësim dhe rritjen e sigurisë rrugore.

 • AMRKS pranohet edhe në CIECA


  Prishtinë, 17 Mars 2015

  CIECA (The International Commission for Driver Testing) është Komisioni ndërkombëtar për autoritetet e testimit për shofer, e cila është aktive në fushën e sigurisë rrugore dhe testimin për shofer. Në vitin 2012, CIECA kishte 56 anëtarë në 36 vende në mbarë botën.

  Qëllimi CIECA 's është përmirësimi i standardeve të ngasjes, për të kontribuar në edukimin në trafikun rrugor, për të përmirësuar sigurinë rrugore, për të mbrojtur mjedisin dhe për të lehtësuar lëvizjen e mallrave në rrugë dhe transportit komercial dhe privat të udhëtarëve.

  Anëtarësimi i AMRKS në CIECA vjen pas anëtarësimit në ETSC dhe Global Alliance of NGOs for Road Safety. Ky anëtarësim ka rëndësi të madhe për veprimtarinë e AMRKS sepse duke qenë antar i këtij Komisioni ndërkombëtar edhe në vendin tonë do të mund të zhvillohen aktivitete të ndryshme për sigurinë rrugore sipas standardeve dhe udhëzimeve të CIECA-s.

  Anëtarësimi i AMRKS në CIECA përveç tjerash do të mundësojë bashkëpunimin dhe shkëmbimet ndërmjet anëtarëve, zhvillojë studime përkatëse dhe hulumtim në lidhje me arsimin e shoferëve, provimet dhe vlerësimet në provimet për patentë shoferë, etj

 • AMRKS pranohet në Aleancën Globale të OJQ-ve për Sigurinë në Rrugë


  Prishtinë, 10 Shkurt 2015

  Gjatë muajit Shkurt të këtij viti AMRKS zyrtarisht është pranuar si anëtare  në Aleancën Globale të OJQ-ve për sigurinë në rrugë, e cila është themeluar në vitin 2011 dhe sot  ka mbi 140 anëtar aktiv në 90 shtete të botës.

  Qëllim kryesor i saj është që organizatat nga mbarë bota të shkëmbejnë praktikat më të mira dhe së bashku të kontribuojnë për sigurinë në rrugë dhe për të drejtat e viktimave si pasojë e aksidenteve rrugore.

  Aleanca siguron informacion edhe për aktivitetet e akterëve të tjerë me interes për sigurinë në rrugë, të tilla si : qeveritë, fondacionet, agjencitë ndër qeveritare, mediat, etj.

  Çdo dy vite organizohet edhe takimi i të gjitha organizatave anëtare, ku këtë vit takimi u mbajt gjatë muajit Mars në Marrakech  – Maroko dhe AMRKS mori ftesën zyrtare për pjesëmarrje.

 • Konferenca e II-të ndërkombëtare „Siguria në trafikun rrugor dhe sfidat e transportit në Evropën Juglindore (EJL)“


  Prishtinë, 22 dhe 23 Janar 2015

  Më datat 22 dhe 23 Janar 2015 në Prishtinë u organizua konferenca e II-të ndërkombëtare „Siguria në trafikun rrugor dhe sfidat e transportit në Evropën Juglindore (EJL)“. Kjo konferencë arriti të bashkojë në një vend institucionet dhe palët e interesit nga Kosova me ato të shteteve të Europës Juglindore.  Gjatë dy ditëve sa zgjati konferenca të pranishëm ishin afro 200 pjesëmarrës dhe 30 panelistë nga institucionet e vendit dhe të Evropës.

  Organizimi i konferencës edhe këtë vit  u mundësua nga AMRKS dhe Kolegji Tempulli, koordinuar nga IRU Academy dhe përkrahur nga Këshilli Evuropian për Siguri në Transport – ETSC.

  Në hapje të konferencës morën pjesë përfaqësues të niveleve të larta  të shtetit si  z. Ferid Agani Ministër i Planifikimit Hapsinor, Kryetari i  Komunës së Prishtinës z. Shpend Ahmeti, drejtori ekzekutiv i Byros Kosovare të Sigurimeve z. Faton Abazi. Njëkohësisht edhe përfaqësues nga rajoni si Maqedonia, Shqipëria dhe bashkëpuntorët ndërkombëtar nga  Austria, Franca, Zvicrra, Belgjika, Holanda.

  Temë kryesore e ditës së parë të konferencës ishte prezantimi i projektit SEED (South East Europe Development of Road Transport) sponzoruar nga BE, projekt që synon aftësimin dhe ngritjen e nivelit të aftësive teknike të instruktorëve që ofrojnë aftësim fillestar dhe periodik për shoferët profesionistë në rajonin e Evropës juglindore ne industrinë e transportit rrugor, si dhe njohjen e ndërsjellë të standardeve te kualifikimeve dhe kujdesin ndaj mjedisit. Pjesë e panelit në këtë ditë ishin ndër të tjerë edhe përfaqësuesit nga IRU Academy, Oda Ekonomike e Kosovës, Promotrans Group – Francë, AMERIT, Auto – Moto Association of Macedonia, Dekanët nga Kolegji Tempulli, UP, UPT.

  Kurse dita e dytë e konferencës  ishte e rezervuar për diskutim dhe shkëmbim të ideve në mes të specialistëve vendor dhe ndërkombëtar për përballjen me sfidat që  lidhen me sigurin rrugore, parandalimin e aksidenteve si dhe përmisimin e vazhdueshëm të infrastruktures rrugore, transportin, sigurimin e automjeteve, prezentimin e modeleve dhe zbatimin e sukseshem të aktiviteteve të ndryshme për sigurin në rrugë . Panelistët në ditën e dytë të konferencës ishin përfaqësuesit nga ETSC, Policia e Kosovës, MASHT, Ministria e Forcës së Sigurisë, Auto – Club Albania, Shoqata e Sigurimeve të Kosovës, Gjykata Themelore, OSBE, ICITAP, Qendra e Mjekësis Urgjente.

  Si pjesë e rëndësishme e konferencës ishte edhe nënshkrimi i Memorandum bashkëpunimit me Auto Moto Association Macedonia - AMSM, që si qëllim kryesor ka shtrirjen e  aktiviteteve të përbashkëta  për siguri në rrugë.

  Në fund të konferencës dy ditore Z. Muhamed Krasniqi prezentoj edhe rekomandimet të cilat dolën nga konferenca. Këto rekomandime do dorëzohen tek institucionet e vendit dhe ato ndërkombëtare, me qëllim të vetëm që të gjithë së bashku të punojmë për realizimin e tyre ashtu që të kemi një përmisim të sigurisë rrugore.

 • Takim përmbyllës për vitin 2014 i Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë


  Prishtinë, 24 Dhjetor 2014

  U mbajt takimi i radhës në mes të anëtarëve të Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë, i cili takim ishte njëherit edhe i fundit për këtë vit.

  Në takim ishin të pranishëm përfaqësues nga MASHT-i , Policia e Kosovës, Federata e Autoshkollave, Këshilli i nxënësve të Kosovës, AMRKS dhe Kolegji Tempulli.

  Çështjet të cilat u diskutuan ishin aktivitetet e FKSRR gjatë këtij viti si dhe planet për realizim gjatë vitit të ardhshëm,

  Anëtarët shprehën se ishin të kënaqur me të arriturat e deritashme dhe secili prej tyre dha propozimet për punën që duhet të realizohet më tutje.

 • KUJDES SE PO RRËSHQET - kampanja më e re për sigurinë në rrugë.


  Prishtinë, 02.12.2014

  Policia e Kosovës së bashku me Asociacionin Kosovar të Motorizimit AMRKS ka lansuar fushatën më të re informuese “Kujdes se po rrëshqet”, e cila ka për qëllim sensibilizimin e vozitësve dhe qytetarëve që gjatë stinës së dimrit të bartin pajisjet dimërore në mënyrë që t’u shmangen aksidenteve në komunikacionin rrugor.

  Policia e Kosovës tashmë ka edhe broshurat informuese në tri gjuhë të cilat do të ju shpërndahen ngasësve të automjeteve të vogla por edhe atyre transportuese. Ky aktivitet vjen pas suksesit të kampanjës së fundit përmes disa video spoteve me emrin ‘Mos e bjer punën deri këtu’.

  Ndër të tjera qëllimi i kësaj kampanje është ofrimi i informatave të nevojshme për përgatitjen e mjetit dhe marrjen e masave konkrete për një ngasje të sigurt edhe gjatë zezonës së dimrit prej 15 Nëntor deri më 15 Mars.

  Në këtë konferencë përveç zyrtarëve nga Policia e Kosovës, Kolonelit Ahmeti dhe zëdhënësit Kelani morën pjesë edhe përfaqësues të ARMKS dhe BKS (Byroja Kosovare e Sigurimeve), e cila ka përkrahur financiarisht edhe këtë aktivitet

 • AMRKS PRANOHET NE ETSC


  Bruksel 17 Tetor 2014

  Asociacioni Kosovar i Motorizimit- AMRKS zyrtarisht pranohet në ETSC (Europian Transport Safety Council). Në Bruksel ne selinë e ETSC u zhvillua takimi i nivelit më të lartë në mes të dy Asociacioneve respektive të Kosovës dhe Evropës. Drejtori ekzekutiv i ETSC z. Antonio Avenoso priti ne takim pune z. Muhamed Krasniqi nga AMRKS dhe e njoftoi lidhur me vendimin mbledhjes së Bordit të ETSC të mbajtur me datë 3 Shtator 2014 në Bruksel, që edhe Kosova ti bashkohet këtij Keshilli me qëllim që aktivitetet për sigurinë në rrugë në shkallë evropiane të zhvillohen edhe në Kosovë.

  z. Evenoso gjatë këtij takimi inkurajoi z. Krasniqi që të zhvillojnë sa më shumë aktivitete për sigurinë në rrugë me qëllim të rritjes së sigurisë në rrugë për të gjithë përdoruesit e rrugës. Në anën tjetër z. Krasniqi falenderojë nikoqirin e këtij takimi duke e ftuar që sa më shpejtë te realizojë një vizitë pune në Kosovë. Organizimi i këtij takimi vjen pas disa takimeve zyrtare në mes të antarëve ETSC dhe të të Forumit të Kosovës për siguri në rrugë, të  realizuara në Shqipëri, Greqi dhe Belgjikë.

   

 • Zyrtarët e FIA-s për herë të dytë në Kosovë


  Prishtinë, 23 Shkurt 2014

  Në lokalet e Kolegjit Tempulli në Prishtinë është organizuar trajnimi i zyrtarëve të sigurisë për garat automobilistike në Kosovë.

  Pas organizimit të suksesshëm të garave automobilistike në vitin e kaluar, Federata e auto sporteve të Kosovës (FASK) , këtë vit ka filluar edhe me trajnimin dhe ngritjen e kapaciteteve  profesionale njerëzore, të cilët do të janë të gatshëm për të kontribuar në zhvillimin e këtij sporti në Kosovë sipas standardeve të FIA. Me ftesën e kryetarit të FASK-ut z. Ismet Rexhepi, në Prishtinë kanë arritur z. Ronan Morgan dhe z. Stuart Murray të cilët janë trajner Institutit të FIA-s nga sektori i trajnimit dhe edukimit te klubit automobilistik dhe turistik te Emirateve të Bashkuara Arabe.  Trajnimi i sotëm tubojë përfaqësues dhe garues nga autoklubet e Kosovës. Të pranishmëve në fillim mirëseardhje ju dëshirojë Kryetari i FASK-ut z. Rexhepi dhe z. Muhamed Krasniqi nga Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS. Organizimi i kësaj ngjarje është pjesë e aktiviteteve të filluara me herët me qëllim të kompletimit dhe plotësimit të kushteve për anëtarësim të FASK-ut në FIA. Të pranishmit gjatë këtij trajnimi patën mundësi të njihen me ekspertizën e trajnerëve mysafir të cilët për mrekulli kanë prezantuar kushtet dhe rregulloret ndërkombëtare për organizimin e garave në të gjitha kategoritë. Përvoja e trajnerëve ishte mjaftë interesante dhe ka zgjuar kureshtjen e pjesëmarrësve të cilët morën pjesë aktive në temat e diskutuara. Mysafirët po ashtu janë ndarë të kënaqur me nivelin e organizimit të trajnimit por edhe me ambiciet reale të zyrtarëve të FASK-ut për rrugën drejt ndërkombëtarizimit të këtij sporti me pjesëmarrjen e garuesve të Kosovës në regjion dhe kudo në botë.

  Organizimi i kësaj ngjarje u mbështet edhe nga dashamirë tjerë të këtij sporti në vendin tonë.

 • AMRKS shënon Marrëveshjen e dytë ndërkombëtare në zhvillimin e aktiviteteve për sigurinë në rrugë


  Prishtinë, 23 Janar 2014

  Kësaj radhe marrëveshja u bë me Connect SEE nga Austria, e cila është një organizatë ndërkombëtare, e themeluar në Vjenë të Austrisë në Nëntor të vitit 2013. Kësaj marrëveshja i kanë para prirë takimet e zhvilluara në Shqipëri gjatë vjeshtës së vitit të kaluar, në mes të udhëheqësve dhe disa antarëve të Forumit të Kosovës për siguri në rrugë dhe zyrtarëve austriak.  Qëllimi i këtij Memorandumi të Mirëkuptimit është që të sigurojë një kornizë për një angazhim të vazhdueshëm në fushën e sigurisë së komunikacionit, transportit dhe logjistikës në Evropën Juglindore. Kjo do të arrihet duke ruajtur dhe duke rritur mundësitë teknike dhe shkëmbimin profesional, me anë të një programi të vazhdueshëm të bashkëpunimit.

  Në përputhje me qëllimin e përbashkët, të dy organizatat bien dakord të përpiqen të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre për interes të ndërsjelltë, sikurse janë:

  Kontakti i rregullt që të krijohet midis dy organizatave, me qëllim për të institucionalizuar dhe për të ruajtur marrëdhëniet dhe angazhimin e vazhdueshëm për të adresuar çështje të interesit të përbashkët;

  Aktivitetet e përbashkëta kërkimore;

  Shkëmbimi i materialeve, publikimeve dhe informacionit në fushën e sigurisë rrugore;

  Organizimi dhe pjesëmarrja në ligjërata, konferenca dhe aktivitete të tjera;

  Temat e aktiviteteve të përbashkëta, kushtet për shfrytëzimin rezultatet e arritura dhe masat për vizita të veçanta, shkëmbimeve dhe forma të tjera të bashkëpunimit.

 • Konferenca Ndërkombëtare “Siguria në rrugë dhe rruga për BE”


  Prishtinë, 23 Janar 2014

  Konferenca Ndërkombëtare “Siguria në rrugë dhe rruga për BE” e mbajtur javën e kaluar në Prishtinë, saktësisht me datat 22 dhe 23 Janar 2014, mblodhi rreth 100 pjesëmarrës nga vendi, regjioni dhe Evropa. Përgjatë dy ditëve nga folësit e konferencës në katër panele të ndara, janë diskutuar aspekte profesionale të lidhura me sigurinë në rrugë, trafikun dhe transportin.

  Në Konferencë me fjalimet dhe prezantimet e tyre kanë kontribuar përfaqësues të institucioneve përkatëse vendore dhe ndërkombëtare. Nga institucionet qeveritare janë përfaqësuar (në nivel zv. ministrash), Ministria e Integrimit Evropian, Ministria e Punëve të Brendshme, ndërsa në emër të Ministrit të MASHT-it, foli shefi i kabinetit të kësaj Ministrie. Nga institucionet tjera nga vendi morën pjesë Policia e Kosovës, Këshilli Gjyqësor i Kosovës, Forumi i Kosovës për Siguri në Rrugë, Byroja Kosovare e Sigurimeve, Kompanitë nga industria e sigurimeve në Kosovë, Zyra e Auditorit Gjeneral të Kosovës, Kolegji Tempulli, Fakulteti i Inxhinierisë Mekanike i Universitetit të Prishtinës, Asociacioni Kosovar i Motorizimit-AMRKS, Federata e Auto Shkollave të Kosovës, Këshilli i nxënësve të Kosovës, Këshilli i mësimdhënësve të Kosovës, etj.

  Institucionet ndërkombëtare të akredituara në Prishtinë, zyra e BE-së, Ambasada e Austrisë, OSBE, ALBACH, ICITAP.

  Pjesëmarrës nga regjioni ishin Këshilli Kombëtar për Sigurinë Rrugore i Republikës së Maqedonisë dhe Shqipërisë, Qendra e akredituar nga IRU Academy, AMERIT nga Republika e Maqedonisë, Asociacioni i sigurimeve nga Shqipëria, Auto Klubi Shqiptar nga Shqipëria, Universiteti Teknik i Vjenës, Këshilli për Siguri në Rrugë i Austrisë (KFV), TUV Austria, Asociacioni Promotrans nga Franca, Lidhja Auto Moto e Sllovenisë (AMZS), IRU-Akademia ndërkombëtare e transportit nga Zvicra, SPMUDA International, etj.

  Konferenca kishte një agjendë mjaftë të ngjeshur ku me diskutimet dhe prezantimet e tyre kontribuan 27 folës, 11 nga vendi dhe 16 nga regjioni dhe Evropa. Pas diskutimeve gjatë konferencës janë dhënë edhe rekomandimet përmbyllëse, të cilat do të ju dërgohen institucioneve vendore dhe ndërkombëtare që janë përgjegjëse ose mund të kontribuojë në sigurinë rrugore, trafikun dhe transportin.

  Gjatë kësaj konference përfaqësuesi i KFV (Këshilli për Siguri në Rrugë i Austrisë) profesori Hauger, nënshkroi Marrëveshje të bashkëpunimit, në emër të CSE (Connect South East) me Kolegjin e Shkencave të Aplikuara Teknike Tempulli dhe me Asocianionin Kosovar të Motorizimit AMRKS.

  Më poshtë mund të gjeni prezentimet nga konferenca.

  Blagoja_Jovanovski_-_IRU_Academy_Swiss.pdf

  Brane_Legan_-_AMZ_Slovenia.pdf

  Brunilda_Noka_-_KSHSSRR_Albania.pdf

  Eno_Zeneli-_Automobile_Club_Albania-ASA_ARSF-Albanian.pdf

  Georg_Hauger_-_KFV_Austria_Road_Safety_Board.pdf

  Ilir_Mehmedi_-_WATEN-Macedonia.pdf

  Jeton_Rexhepi_-_Kosovo_Police.pdf

  Mile_Dimitrovski_-_Macedonian_Republic_Council_of_Road_Traffic_Safety.pdf

  Musli_Bajraktari_-_University_of_Prishtina.pdf

  Procopios_Papagkikas_-_George_Kokkinos_-_TUV_Austria-presentation.pdf

  Sheremet_Ahmeti_-_Kosovo_Police.pdf

  Valerie_Herve_-_VET_Project_Development_France.pdf

 • Bashkëpunimi Kosovë - Shqipëri shtrihet edhe në Sigurinë Rrugore


  Tiranë, 13 Nëntor 2013

  Në Tiranë u zhvillua tryeza e rrumbullakët mbi sigurinë rrugore “Multi stakeholder round table on road safety in Albania” ku të pranishëm ishin Zv. Ministri i Punëve të Brendshme të Shqipërisë z. Ilir Mustafaraj, drejtori i Policisë rrugore z. Ervin Hoxha, kompanitë shqipëtare të sigurimit, përfaqësuesi i organizatës botërore të shëndetësisë në Tiranë, z. Francois Begeot përfaqësues i Delegacionit Evropian për transportin në Shqipëri, si dhe delegacioni nga Kosova me përfaqësues nga Policia e Kosovës, ICITAP, MASHT, MPB, Kolegji Tempulli, AMRKS, OSBE dhe Byroja Kosovare e Sigurimeve në Kosovë. Takimi ishte konstruktiv dhe i vlefshëm në shkëmbimin e informacioneve dhe eksperiencave midis dy shteteve tona.  Ky event u finalizua me nënshkrimin e Marrëveshjes së Mirëkuptimit midis Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë të përfaqësuar nga z. Muhamed Krasniqi dhe Këshillit Shqiptarë të Sigurisë Rrugore të përfaqësuar nga znj. Fitnete Sulaj.

 • U mbajt konferenca “Nxënësit dhe siguria e tyre në rrugë”


  Prishtinë 10 Tetor 2013

  Drejtuesit e Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe ata të Kolegjit të Shkencave të Aplikuara Teknike "Tempulli", kanë vlerësuar se çështja e ngritjes së njohurive të nxënësve rreth shenjave të komuniacionit, do të duhej shtuar në përmbajtje kurrikulare.

  Në konferencën "Nxënësit dhe siguria e tyre në rrugë", organizuar nga Forumi për Siguri në Rrugë, në bashkëpunim me MAShT-in dhe Kolegjin Tempulli janë shpalosur rezultate të hulumtimit të zhvilluar në 40 Shkolla Fillore dhe të Mesme të Ulëta në Kosovë, ku është vërejtur një gjendje jo e mirë e përvetësimit të njohurive teorike dhe e zhvillimit të mësimit praktik sa u përket rregullave dhe sjelljes në rrugë.

  Këshilltari i ministrit Buja, Ragip Gjoshi, ka thënë se siguria në rrugë është jo vetëm projekt, por edhe synim strategjik i Ministrisë së Arsimit, që është projektuar në të gjitha dokumentet strategjike.

  Këshilltari Gjoshi theksoi se ky aktivitet ka nxjerrë në spikamë faktin se duhet shtuar në përmbajtje kurrikulare lëndë mësimore, të cilat ofrojnë informacione rreth shenjave të komunikacionit.

  Sipas Gjoshit, nga konferenca e sotme dalin detyra të reja për të gjitha institucionet e përfshira në çështjen e sigurisë së fëmijëve në rrugë. "Ministria e Infrasrukturës do të duhej të shtonte kujdesin për shenjëzimin vertikal dhe horizontal në rrugë dhe pajisjen me shenja të trafikut, si faktorë të rëndësishëm në parandalimin e aksidenteve. Pastaj, Ministria e Punëve të Brendshme do të duhej të shtonte kontrollin dhe gjobitjen e shkelësve të rregullave të trafikut, ndërsa MAShT do të bëj më shumë në edukimin e nxënësve në çështjen e zbatimit të rregullave të komunikacionit".

  Ndërkaq, drejtori i Kolegjit Tempulli, Muhamed Krasniqi theksoi se vetë titulli i konferencës "Nxënësit dhe siguria e tyre në rrugë" bënë të qartë se hulumtimi ka në fokus çështjen e lëvizjes dhe sjelles së fëmijëve kur ata janë në rrugë gjatë shkuarjes dhe kthimit nga shkolla.

  Sipas Krasniqit, përmes këtij hulumtimi është bërë vlerësimi i njohurive të nxënësve në shkollat fillore dhe të mesme të ulëta, në njohjen e shenjave të komunikacionit.

  Ndryshe, nxënësve të përfshirë në këtë aktivitet u janë shpërndarë tabela me shenja të komunikacionit, ku ekspertë të komunikacionit kanë përpiluar teste varësisht nga mosha e tyre. Në këtë aktivitet janë përfshirë mbi 2210 nxënës nga mbarë vendi.

  Me qëllim të mbarëvatjes së aktiviteteve në shkolla, nxënësit janë ndarë në tri grupe, grupi i parë klasat 1-3, grupi i dytë klasat 4-6 dhe grupi i tretë klasat 7-9. Me qëllim të shtrirjes së projektit në tërë vendin, në secilën komunë është përzgjedhur së paku nga një shkollë.

  Projekti ka filluar së zbatuari në mars të këtij viti dhe synon të vazhdojë edhe më tej, me qëllim të përfshirjes sa më të madhe të shkollave në këtë projekt.

Abonohu per Newsletter

M
F
Kontakti

AMRKS

Str. Eduard Lir nr. 158, Arbëria

10000 Prishtina, Republic of Kosovo

(0) 800 50800

Email: info@amrks.org